Kazak sinemasında kadın temsilleri (1925 - 2010 arası film örnekleriyle)
Woman acting in Kazakh cinema (With the film samples of the years 1925-2010)
  1. Tez No: 363412
  2. Yazar: DAMİRA DOSSEKEYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE UÇAR İLBUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Kazakfilm, SSCB, Kadın Temsilleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada ilk yıllardan başlayarak Kazakistan?ın bağımsızlık sürecine (25 Aralık 1991) kadar olan SSCB sinema dönemi tarihsel olarak incelenmiştir. Ardından Kazak sineması tarihsel olarak 1925 ? 2010 arasında seçilen örnek filmlerle incelenmiştir. Bu dönemde çekilen 10 film içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu bağlamda Sovyet ideolojisi, erken dönem ve Stalin dönemi Sovyet sineması, sosyalist gerçekçilik, yumuşama dönemi ve bu süreçte sinemada sansür konusu da çalışma kapsamında araştırılmıştır. Öncelikli olarak Kazakistan sineması üzerine odaklanılmış ve bu dönem içinde seçilen filmler içerik çözümlemesi yöntemiyle analiz edilerek, kadının sinema filmlerinde nasıl temalandığı, filmlerin ideolojik yapıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study, features of the cinema of the USSR, which included Kazakhstan until 25 December 1991, were briefly describes and examined with respect to Kazakh history, through representations of women in films from 1925 through 2010. The works produced during this period were researched. Soviet ideology, cinema of the early period and Soviet cinema of the Stalin era, socialist realism, and subjects of censorship were attempted to be treated. Soviet-era Kazakh cinema was taken as the primary focus and, with the instrumentality of the period?s films selected for analysis, treating the subject of women, the ideological structure of the films were attempted to be assessed. Key Terms: Kazakhstan, Kazakfilm, USSR, Representation of Women