İnteraktif medya tasarımı için bütüncül ve ekolojik bir yaklaşım
A holistic and ecological approach to interactive media design
  1. Tez No: 363475
  2. Yazar: UMUT BURCU TASA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMGE ESİN ORHUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, holistik yaklaşım, tasarım, medya, teknoloji, interaktif medya, medya ekolojisi, ecology, holistic approach, design, media, technology, interactive media, media ecology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Teknoloji araçları ve medya ile kurulan ilişki, binlerce yıllık insanlık yolculuğunda insanın kendini ve dünyayı anlamlandırmasında en temel unsurlardan biri olmuştur. Kullanıcı ile etkileşime giren dijital medyadaki gelişme ve yaygınlaşma, teknolojilerin etkisini gittikçe katlandırarak bilinç, beden ve ekoloji seviyelerinde, kimi ayrıştırıcı ve yıkıcı dönüşümlere sebep olmaktadır. Bu durum, bu medya ve teknoloji araçlarının tasarım süreçlerinde etik bir anlayışı gerekli kılmaktadır. Bu tez çalışması, Marshall McLuhan merkezinde bir medya ekolojisi yaklaşımıyla, medyanın dönüştürücü etkilerine dair bir perspektif kazanarak, söz konusu ayrıştırıcı etkilere karşın, bu medya tasarımları için bütüncül bir tasarım yaklaşımı önermektedir. Teknolojik etkinin ekolojik doğası gereği ve ekoloji disiplininin bütüncül yaklaşımı içselleştiren sistemli yapısı, bu yaklaşımın ekoloji ve çevre araştırmaları alanından derlenmesine yön vermiştir. Gerek medyanın dönüştürücü etkilerinin nasıl gerçekleştiği, gerekse böyle bir ekolojik yaklaşımın interaktif medya tasarım süreçlerine nasıl getirilebileceğine yönelik ortaya attığımız hipotezimiz, medya tasarımı alanının yeni nesil öğrencileri arasında test edilmiştir. Çünkü yeni nesil tasarım öğrencileri, hem bu teknolojilerle büyüyerek bu dönüşümlerin birinci dereceden nesnesi olmuşlardır, hem de mezun olduktan sonra yakın gelecekteki medya tasarımlarının ve dolayısıyla bunların etkilerinin potansiyel öznesi durumundadırlar. Bu tespitle, 1997 yılında kurulan ve ilk mezunlarını 2002/2003 yılında veren Yıldız Teknik Üniversitesi İnteraktif Medya Tasarımı Bölümü Lisans programının, kurulduğu günden bu yana mezuniyet aşamasındaki öğrencilerinin teslim ettikleri“Bitirme Projesi”çalışmaları, bu araştırmada örneklem olarak kullanılmıştır. Yapılan çalışma ve değerlendirmeler sonucunda, böyle bir ekolojik yaklaşımın gerekli olduğu yanı sıra, bir dizi ekolojik tasarım kriterinin interaktif medya tasarım projelerine entegre edilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout thousands of years of humanity's odyssey on earth, our relationship with media and the tools of technology has been one of the most essential means of making sense of the world and our existence. The rapid advancement and proliferation of interactive digital technologies accelerates a fundamental transformational process, engendering a number of disruptive and destructive alterations at the levels of the body, consciousness, and ecology.This transformation calls for an ethical approach to the design processes relevant to media and technologies. This research adopts a Marshall McLuhan centric media ecological viewpoint to gain a novel perspective on the transformative effects of media, and to counter their divisive and destructive impacts, proposes a holistic approach to interactive media design.The ecological nature of the effects of technology, and the systemic structure of ecology as a scientific discipline, which fully embraces the holistic approach, have led our research to draw on the works in the fields of ecology and environmental studies. The new generation of interactive media design students at Yildiz Technical University (YTU) has been employed to observe the transformational effects of media technologies, and also to test our hypothesis concerning how an ecological approach can be introduced into the design of interactive media.Growing up surrounded by digital technologies, these young students, like all their counterparts around the world, had been the object of such transformations themselves, and as graduates of the interactive media design, they are now its potential subjects. In light of this observation, the graduation projects of the students of Interactive Media Design Department at YTU have constituted the sample space for this research. The department was founded in 1997 and had its first graduates in the academic year of 2002 – 2003. All graduation projects submitted from that date to the present have been included in the sample.Our research has shown that an ecological approach to interactive media design is vital, and a series of ecological design criteria can be integrated into the design process of interactive media projects.