The effect of competitive strategies and the comprehensiveness of strategic analysis on firm performance: an empirical research on İSO's top 1000 Turkish manufacturing firms
Rekabet stratejilerinin ve stratejik analizin kapsamlılığının firma performansı üzerine etkisi: İSO'ya kayıtlı en büyük 1000 Türk sanayi firması üzerinde ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 363474
  2. Yazar: METİN TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KIRÇOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Stratejisi, Porter'in Temel Stratejileri, Melez Stratejiler, Hibrit Stratejiler, Saf Stratejiler, Stratejik Analizin Kapsamlılığı, Öznel Firma Performansı, Subjektif Firma Performansı, Kukla Değişkenleri, Competitive Strategy, Porter's Generic Strategies, Hybrid Strategies, Pure Strategies, Comprehensiveness of Strategic Analysis, Subjective Firm Performance, Dummy Variables
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın amacı, rekabet stratejileri ve stratejik analizin kapsamlılığının firma performansı üzerindeki etkilerinin, İstanbul Sanayi Odası (İSO) verileri ile anket yönetiminin birleştirilerek kullanılması ile araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini farklı sektörlerden önde gelen 200 Türk Sanayi firması oluşturmaktadır. İşletme düzeyindeki rekabet stratejileri, Porter'in temel rekabet stratejileri tipolojisinin geliştirilmiş bir haliyle, 'saf' ve 'melez' stratejiler olarak ele alınmıştır. Stratejik analizin kapsamlılığının etkileri ise hâlihazırda var olan bir ölçeğin geliştirilip alt boyutlarının belirlenmesi ile değerlendirilmiştir. Bağımlı değişken olan firma performansının, araştırmanın çok sektörlü tasarımı gereği, sektörlere göre değişiklik gösterip göstermediği ise firma büyüklüğü, sektörün dinamizmi, rekabetin yoğunluğu değişkenleri ile kontrol edilmiştir. Hipotezler önceki çalışmalar ve kavramsal kestirimler doğrultusunda oluşturulmuştur. Sonuçlar firma performansının stratejik belirleyicileri bakımından derinlemesine bir bakış sağlamıştır. Rekabet stratejileri ile ilişkin bulgular, melez strateji bileşimlerinin, genel olarak, saf stratejilere, arada sıkışmış stratejilere ve belirli bir stratejinin olmadığı durumlara göre açıkça tercih edilebilir olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, tek başına pazarlama farklılaştırması stratejisi de, melez stratejilerle birlikte, firma performansında anlamlı fark yaratmaktadır. Ayrıca, strateji bileşiminin, en azından bir bileşeninin, pazarlama farklılaştırması ya da yenileştirme (inovasyon) farklılaştırması olması durumunda, daha fazla sayıda temel strateji bileşeninden oluşan işletme stratejinin daha yüksek firma performansı sağladığı bulunmuştur. Stratejik analizin kapsamlılığı değişkenini oluşturan dokuz alt boyuttan rakiplere ilişkin bilginin kapsamlı biçimde değerlendirilmesi firma performansını arttırmaktadır. Yani, rakip odaklılık, sanayi firmaları kapsamında, performansa anlamlı şekilde katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the impact of competitive strategies and the comprehensiveness of strategic analysis on firm performance, using a combination of Istanbul Chamber of Manufacturing (ISO) data and a survey method. The study focused on a multi-industry sample of 200 prominent Turkish manufacturing firms. Strategy impacts at the business level were captured using a modification of Porter's typology that classified strategies as pure or hybrid. Strategic analysis impacts were captured using an existing scale that was modified and factorized. Because of the study's multi-industry design, the dependent variable, firm performance, was controlled for firm size, industry dynamism, and competitive intensity in terms of performance variations. Hypotheses were constructed based on both previous research and conceptual beliefs. Results provided significant insight into the strategic determinants of firm performance. Regarding competitive strategies, findings showed that hybrid strategies were generally preferable to pure strategies, stuck-in-the-middle strategies, and no strategy position. However, pure marketing differentiation strategy, along with hybrid ones, had also a significant effect on firm performance. Additionally, it was found that when more generic strategy dimensions were included in the strategy combination, firm performance increased, provided that at least one of the key components was marketing or innovation differentiation. And, regarding the performance impact of strategic analysis comprehensiveness, among the nine dimensions, it was found that more comprehensive competitor information analysis led to higher firm performance. That is, being competitor-oriented significantly contributed to firm performance in the scope of the manufacturing industry.