Türkiye'de Cumhuriyet Döneminin ilk modernleşme hamleleri sürecinden bugüne Cumhuriyet Halk Partisi'nin müzik politikaları
  1. Tez No: 363490
  2. Yazar: BAHAR GÖKÇELİ
  3. Danışmanlar: DR. İSMAİL LÜTFÜ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Siyasal Bilimler, Music, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, CHP ve Müzik Politikaları, Ulusal Müzik, Kültürel İdeoloji, Modernization, RPP and Music Policies, National Music, Culturel Ideology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi'nin İlk Modernleşme Hamleleri Sürecinden Bugüne Cumhuriyet Halk Partisi'nin Müzik Politikalarını konu almaktadır. Çizilen çerçevede Osmanlı zamanındaki modernleşme süreçlerinin de incelenmesi gerektiği açıktır; çalışmamız bu nedenle Osmanlı Dönemi'ni ele alarak başlamaktadır. Zira Cumhuriyet modernleşmesi sosyal dinamikler açısından önceki sürecin evriminin sonucudur. Çalışmanın amacı; Osmanlı'dan günümüze kadar olan süreçte müzik politikalarının devlet tarafından nasıl gerçekleştirildiğine dair bilgileri toplarken, kurulan ilk parti olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti programlarının da incelenerek bu parti nezdinde günümüze kadar nasıl bir kültür-sanat-müzik politikası izlendiğini de araştırmaktır. Bu çalışmanın sonradan yapılacak olan siyaset- müzik araştırmalarına bir ön çalışma ya da ilk adım olma niteliğini taşıması umut edilmektedir. Özetle bu çalışma, müziğin politik bir aygıt olarak konum ve öneminin Osmanlı Devleti'nden bu yana nasıl değiştiğine dair bir izdüşümü oluşturmayı hedeflemektedir. Araştırmada Cumhuriyet Halk Partisi'nin arşivinden ve siyaset ve müzik ilişkisi hakkında yazılmış yazılı kaynaklardan yararlanılarak çeşitli bulgulara ulaşılmıştır. Bunlardan en önemlisi; Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşundan günümüze kadar olan süreçte kültürel çeşitliliğe doğru bir evrilmeye gidişi ve sanat konusunda özerkliği gözeten bir anlayışa sahip olmasıdır. Ayrıca, 2014 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hazırladığı TÜSAK yasa tasarısı taslağı ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti programlarındaki bazı maddelerin paralellik göstermesi ilginç detaylardan biridir.
Özet (Çeviri)
This study examines the music policies of Republican People's Party since the First Modernization Process of the Republican Era in Turkey until today. Within the drawn framework, it is clear that the modernization processes during the Ottoman Period should also be examined. For this reason, our study begins with taking the Ottoman Period in hand. Because, Republican Modernization is the result of the previous process in terms of social dynamics. The aim of the study is to collect information how music policies have been carried out in the process since the Ottoman Period until today while examining culture-art-music policy followed until today by Republican People's Party, the first party founded, through examining the party programs. It is hoped that this study will be a preliminary study or an initial step for the future policy-music studies. In conclusion, this study aims to form a projection about how the position and importance of music being a political instrument has changed since the Ottoman Period. During the study, archive of Republican People's Party and written sources about the relation of policy and music are used, and various finds are obtained. The most important of these is the Republican People's Party has evolved towards a cultural diversity and has owned a concept regarding autonomy in terms of art within the process since its foundation until the present day. Besides, it is an interesting detail that the draft TUSAK (Turkish Art Institution) Law prepared by Justice and Development Party in 2014 shows parallelism with some articles of the party programmes of Republican People's Party.