Elekçi deresi (Fatsa, Ordu)'nin fizikokimyasal özellikleri ve epilitik alg florasının incelenmesi
Investigation on physicochemical characteristics and epilithic algal flora of Elekci stream (Fatsa, Ordu)
- Tez No: 363719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Epilitik alg, Su kalitesi, Çeşitlilik indeksi, Organik kirlilik, Nispi bolluk, Epilithic algae, Water quality, Diversity index, Organic pollution, Relative abundance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada Elekçi Deresi?nin epilitik alg florası ve su kalitesi Aralık 2011- Kasım 2012 tarihleri arasında incelenmiştir. Epilitik alg florasında Ochrophyta (Bacillariophyta) (93 takson; %88), Chlorophyta (5 takson; %5), Charophyta (4 takson; %4), Cyanobacteria (2 takson; %2) ve Euglenozoa (1 takson; %1)?ya ait toplam 105 takson tespit edilmiştir. Epilitik florada Navicula ve Nitzschia en çok takson içeren cinslerdir. Tüm istasyonlara yaptıkları ortalama nispi bolluk sonuçlarına göre, Cocconeis placentula var. euglypta (Ehrenberg) Grunow epilitik florada hakim takson olarak belirlenmiştir (%13). Onu sırasıyla; Navicula tripunctata (O.F.Müller) Bory de Saint-Vincent (%10), Gomphonema truncatum Ehrenberg (%7), Navicula lanceolata (C.Agardh) Kützing (%7), Navicula salinarum Grunow (%7), Cocconeis pediculus Ehrenberg (%6) ve Navicula menisculus Schumann (%6) izlemiştir. Diğer alg grupları biyomasa önemli katkı sağlamamıştır. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında tür çeşitliliğinde artışlar kaydedilmiştir. Elekçi Deresi?nin, OECD kriterlerine göre klorofil-a değerleri bakımından oligotrof karakterli olduğu belirlenmiştir. Epilitik diyatome komünitesine cluster (kümeleme) analizi, Shannon-Weiner ve Simpson çeşitlilik indeksleri, Pileou düzenlilik indeksi ve Palmer kirlilik indeksi uygulanmıştır. Shannon-Weiner ve Simpson indeksi sonuçları birbiriyle tutarlılık göstermiştir. Çeşitlilik ve kirlilik indeksi sonuçları Elekçi Deresi?nde organik kirliliğin olmadığını, su kalitesinin kaynaktan mansaba doğru mezotrofikten mezo-ötrofik seviyeye ilerlediğini ve su kalitesinin orta ve orta kirli olduğunu göstermiştir. Fizikokimyasal parametrelere göre, Elekçi Deresi?nin suyu fosfor ve nitrit dışında I. sınıf su kalitesindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, epilithic algae and physicochemical parameters of Elekci Stream were studied between December 2011 and November 2012. Total 105 taxa were identified belonging to division of Ochrophyta (Bacillariophyta) (93 taxa; %88), Chlorophyta (5 taxa; %5), Charophyta (4 taxa; %4), Cyanobacteria (2 taxa; %2) and Euglenozoa (1 taxa; %1). In epilithic flora, genus of Navicula and Nitzschia had most taxa. According to their average relative abundance of all stations, Cocconeis placentula var. euglypta (Ehrenberg) Grunow were identified as dominant taxa in the epilithic flora (13%). This species was followed by; Navicula tripunctata (O.F.Müller) Bory de Saint-Vincent (10%), Gomphonema truncatum Ehrenberg (7%), Navicula lanceolata (C.Agardh) Kützing (7%), Navicula salinarum Grunow (7%), Cocconeis pediculus Ehrenberg (6%) ve Navicula menisculus Schumann (6%) was followed. Other algae groups had not got an important contribition. An important increase as to species diversty constituted in August, September and October months. According to OECD criteria, Elekci Stream is oligotroph character in terms of chlorophyll-a values were determined. Cluster analysis, Shannon-Weiner and Simpson diversity index and pollution index of Palmer were applied to epilithic diatom community. Results of Shannon-Weiner and Simpson index showed consistent with each other. In terms of diversity and pollution index, Elekci Stream hasn?t got a organic pollution, it?s water trophic level has a feature from mesotrophic to meso-eutrophic from upstream to downstream. Water quality was determined to be between moderate and moderately pollution. According to physicochemical parameters, the water of Elekci Stream has I. class water quality apart from phosphorus and nitrite.