Kadıköy-Kartal raylı taşıma sistemi ve konut fiyatları değişiminin incelenmesi
Kadikoy-Kartal railway system and analysing the change of residences values
- Tez No: 364153
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Raylı taşıma sistemi, konut endeks değerleri, ekonomik kriz, Rail transport system, residence index values, economical crisis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Günümüzde İstanbul'la ilgili olarak akla gelen ilk sorun ulaşımdır. Şehirde gerçekleşen tüm faaliyetlerin ulaşımla doğrudan veya dolaylı olarak ilgisi olduğundan, günümüzde ulaşım teknik ve mühendislik yönleri yanında finansal açıdan ayrıca bir araştırma konusu olmuştur. Konut sektörü de ekonominin en önemli sektörlerinden biri olduğu için araştırma konuları içinde yerini almıştır. Bu çalışmanın amacı, büyük yoğunluğun yaşandığı Kadıköy - Kartal D100 Karayolunu rahatlatmak için çözüm yolu olarak görülen, Kadıköy - Kartal raylı sistem hattını incelemek, hattın hizmete girdiği 2012 yılında, konutların değer değişimlerini gözlemlemek ve konut fiyatlarındaki değer değişimlerine sebep olan faktörlerin çeşitliliğini açıklamaktır. İlgili raylı sistem hattının oluşum süreci ve onu kullanabilecek mahallelere ait konut endeks değerleri analiz edilmiş, dönemsel olarak ulaşımdan daha etkili faktörlere rastlanmıştır. İlgili hattın ekonomik getirisini tespit etmenin zamansal ve mekansal açıdan uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the problem about İstanbul which firstly comes to minds is transportation. Because all the activities done in the city is related to the transportation directly or indirectly, nowadays it also becomes a research subject financially, together with its technical and engineering sides. Since the residential sector is one of the most important sectors of economics, it is involved in the research subjects, too. The aim of study is, analysing the railway line between Kadıköy-Kartal which is seen as a solution of traffic density on Kadıköy-Kartal D-100 road, together with, observing the changes of residences' values in 2012 when the railway line is activated and explaning the reasons of those changes of values. The process of construction of the railway line and the index values of the residences which may use the line are analyzed; later on, some factors that are more effective than transportation have been found. It is concluded that determining economic return of the line is temporally and locally incorrect.