Bitki su tüketimi bileşenlerinin ve sulama zamanı planlamasının biber (Capsicum annuum L.) yetiştiriciliği üzerinde araştırılması
Research on evapotranspiration components and irrigation scheduling under pepper (Capsicum annuum L.) cultivation
- Tez No: 364275
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber (Capsicum annuum L.), bitki katsayıları, damla sulama sistemi, su-üretim fonksiyonları, bitki su stresi indeksi (CWSI), Pepper (Capsicum annuum L.), crop coefficients, drip irrigation system, water - yield production, crop water stress index (CWSI)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, biber (Capsicum annuum L.) bitkisinin Tekirdağ koşullarında, damla sulama yöntemi altında; bitki su tüketimi ve uygun sulama programlarının geliştirilebilmesi için Penman Monteith modelinden yararlanılarak FAO - 56 dual kc metodu bileşenlerinin, ayrıca su - verim ilişkileri ve su - üretim fonksiyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2011 ve 2012 yıllarında yürütülmüş, büyüme mevsimi boyunca toplam su ihtiyacının %0, %25, %50, %75 ve %100'ü kadar sulama suyu uygulanan deneme konularından oluşturulmuştur. Her bir deneme yılında gerçekleşen mevsimlik bitki su tüketimi değerleri tam su alan (%100) konuda en yüksek değere ulaşmış, araştırma yıllarına göre sırasıyla 788 ve 803 mm olarak hesaplanmıştır. En düşük değerler ise sulama suyu uygulanmayan (%0) konuda sırasıyla 346 ve 221 mm olarak gerçekleşmiştir. Penman - Monteith ve FAO - 56 dual kc metodu ile hesaplanan mevsimlik ETo ve ETc değerleri, 2011 yılı için 653 ve 744 mm, 2012 yılı için 586 ve 646 mm olarak elde edilmiştir. Sonuçlar istatistiksel açıdan karşılaştırıldığında hesaplanan ve gerçekleşen değerlerin oldukça birbirine yakın sonuçlar verdiği ve bu metotların bitki su tüketiminin eldesinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, en yüksek biber verimi, %100 sulama düzeyinden ilk yıl 45,82 t ha-1, ikinci yıl 57,14 t ha-1 olarak elde edilmiştir. Genel olarak farklı sulama uygulamalarının verim üzerine istatistiksel açıdan önemli düzeyde etkileri olduğu görülmüştür. En yüksek sulama suyu kullanım randımanı (IWUE) 2011 yılında 4,38 kg m-3, 2012 yılında 10,24 kg m-3 olarak su ihtiyacının %25' inin karşılandığı en düşük sulama düzeyinde elde edilmiştir. Su kullanım randımanları (WUE) ise, araştırmanın ilk yılında 5,75 - 6,48 kg m-3, ikinci yılında 5,09 - 11,19 kg m-3 arasında değişmiştir. Toplam büyüme mevsimi için su - verim ilişkisi faktörü 0,93 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine FAO - 56 dual kc method's components by utilizing Penman Monteith model in order to develop appropriate irrigation scheduling program and evapotranspiration and also to evaluate, yield response functions of pepper (Capsicum annuum L.) in irrigated with drip method under Tekirdağ conditions. Field trials were conducted during the year 2011 and 2012 under the condition of which 0, 25, 50, 75 and 100% of water requirement was supplied during the whole growing season. The seasonal evapotranspiration (ET) in treatment 100% was the highest in both years, suggesting that the irrigation water applied was adequate to meet the full crop water requirements and was calculated as 788 and 803 mm, respectively. The lowest ET occurred in treatment 0% control (no irrigation) as 346 and 221 mm, respectively. The seasonal ETo and ETc value calculated with Penman - Monteith and FAO - 56 dual kc method was 653 and 744 mm for 2011 and 586 and 646 mm for 2012 years. When the results compared as statistically, the significant correlations were found between calculated and actual evapotranspiration. So, these methods could be useful for determining evapotranspiration. As a result of research, the greatest pepper yield was obtained from I100 irrigation level as 45,82 t ha-1 in the first year and as 57,14 t ha-1 in the second year. Generally, the effects of different irrigation programs on yield were statistically significant. The highest irrigation water use efficiency (IWUE) was obtained from low-irrigated treatment level (25%) as 4,38 kg m-3 for 2011, 10,24 kg m-3 for 2012 years. Water use efficiency values (WUE) ranged between 5,75 - 6,48 kg m-3 in the first experimental year, 5,09 - 11,19 kg m-3 in the second year. The yield response factor was found to be 0,93 for whole growing season.