Osmanlı sosyo- kültürel hayatında istinsah faaliyetleri ve müstensihler
Ottoman social- cultural life in the i̇stinsah activites and müstensihler, master?s thesis.
- Tez No: 364699
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kitap, Müstensih, İstinsah, Kâtib-i Kütüb, Hatat, Müzehib, Mücelit, Tezhip, Cilt, Kâğıt vs, Bok, Printer, İnscribe, Scribe, Caligrapher, Fretwork, Bok- Binding, Decoration, Bokbindery, Paper etc
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada Dünya tarihi içerisinde kitap ele alındıktan sonra esas konu olan Osmanlı?da Matbaa öncesi kitap yazımı ve müstensihler ele alınmıştır. İstinsah faaliyetleri tüm yönleriyle detaylı bir şekilde incelendikten sonra üçüncü bölümde ise matbaanın Osmanlı toplumuna girişi ile kitap yazım ve çoğaltma işlemi olan istinsah?ın durumu irdelemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, after the books in the history of the world have been addressed, the main topic writing books and transcribers were discussed before the printing press in the Ottoman Empire. After a detailed examination of all aspects of the activities of İstinsah, in the third section with the entry of the printing press in the Ottoman society and the replication process of writing the book was demostrated by the situation of istinsah.