Sosyal antropolojiye göre akrabalık sistemleri ve Türkiye Türkçesindeki akrabalık adları
According to do kinship sytems and Turkish's kinship names
- Tez No: 364748
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Turkey Turkish, relationship terms, social anthropology, anthropology, Turkish onomasiology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bir dilin söz varlığı o dilin konuşucularının yaşam tarzı, ahlaki-kültürel değerleri, hayata karşı takındıkları tavır, bakış açısı ve sosyal ilişkileri gibi pek çok konu hakkında bilgi verir. Toplumu oluşturan bireylerin aralarındaki sosyal ilişki de tabii olarak dili etkiler. İnsanoğlunun önce ailesi sonra akraba ve arkadaşları ile sosyalleşebildiği düşünüldüğünde dildeki bu kavramlarla ilgili sözlerin azlığı ve çokluğu o toplumun sosyal yaşamdaki yerini anlamamızı sağlar. Bu çalışmada sosyal antropolojiye göre akrabalık sistemleri hakkında geniş bilgi verilmiş, Türk akrabalık sistemi tanıtılmıştır. Çalışmanın esasını ise Türkiye Türkçesindeki akrabalık adları teşkil etmektedir. Bu noktada akrabalık adları derlenerek tasnif edilmiş ve bir şema halinde sunulmuştur. Şemadaki her bir akrabalık adının Türkiye Türkçesindeki ve ağızlarındaki karşılıkları, adlandırma biçimleri, akrabalık dereceleri ve köken bilgisi verilmiştir. Anahtar SözcüklerTürkiye Türkçesi, akrabalık adları, sosyal antropoloji, antropoloji, Türk adbilimi
Özet (Çeviri)
Vocabulary of a language gives information about its speakers' lifestyles, moral and cultural values, attitudes towards life, perspectives and social relationships. The social relationships among the individuals that constitute societynaturally affect the language. When it is considered that human being first consorts with its family and then with its relatives and friends, the amount of the words related to these concepts reveals the status of that society in the social life. In this study, presents broad information about relationship systems in view of social anthrophology, and it introduces Turkish relationship system. The basis of this study is the relationship names in Turkey Turkish. The relationship names have been collected, classified and presented in the form of a schema. Equivalent in Turkey Turkish and Turkey accents, naming style, degree of relation and root information of each relationship term have been provided.