Dursun Akçam'ın hikâyeciliği ve hikâyeleri üzerine tematik bir inceleme
Dursun Akçam's narration and a thematic review on his stories
- Tez No: 364747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SONER AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dursun Akçam, Hikâye, Tematik İnceleme, Köy Edebiyatı, Köy Enstitüleri, Dursun Akçam, Story, Thematic Review, Village Literature, Village Institutes, Socialist Realism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dursun Akçam, 1930-2003 yılları arasında yaşamış Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın önemli yazarlarındandır. Hikâye, roman, anı, inceleme ve röportaj gibi pek çok türde eserler vermiştir. Toplumcu yazarlar arasında daha çok köy edebiyatı dâhilinde eserleri bulunan yazarın bu akım çerçevesinde yedi tane hikâye kitabı bulunmaktadır. 1960'lı yıllardan ölümüne kadar yazı hayatını sürdüren Akçam, özellikle hikâye ve romanlarıyla edebiyatımıza büyük katkı sağlamıştır. Eserlerinde köy hayatını, Anadolu insanının maddi ve manevi sıkıntılarını işlemiştir. Köyde doğup büyüyen ve öğretmenlik yapan yazarın gözlem gücü ve gerçekçiliği bütün eserlerinde hissedilmektedir. Asıl şöhretini yine bu gerçeklik çerçevesinde yazdığı hikâyeleriyle kazanmıştır. Köy edebiyatının ve bu edebiyatın oluşumunda etkili olan Köy Enstitülerinin tarihi gelişimini vererek başladığımız çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde köy edebiyatı, köy edebiyatının kavram kargaşası ve Köy Enstitüleri ele alınırken, ikinci bölümde Dursun Akçam'ın hayatı, eserleri ve sanat anlayışı verilmiştir. Üçüncü bölümde ise hikâyelerinin tematik açıdan incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dursun Akçam, who lived between the years of 1930-2003, is one of the most important writers of Republic Period Turkish Literature. He gave lots of work at different kinds as story, novel, memory, review and interview. The writer whose works are mostly within village literature among socialist writers, has seven story books in this literary movement. Akçam, from sixties until his death kept on writing, has contributed greatly to our literature especially with his stories and novels. In his works, he studied about village life, material and moral troubles of Anatolian people. The observation ability and realism of the writer, who was born, raised and was a teacher in the village, are felt in all his works. Also he has gained real reputation with his stories written within this reality. Study that begins with giving the historical development of village literature and the Village Institutes, which are effective in the formation of this literature, consists of three main parts. While village literature, notion confusion about it and Village Institutes are investigated in the first part, Dursun Akçam's life, works and his understanding of art are given in the second part. In the third part, thematic reviews of his stories are made.