Türk vergi sisteminde cebri icra yollarından haciz yolu ile tahsil elektronik haciz uygulaması
In Turkish tax system the confiscation by means of collection among the forced confiscation ways electronic confiscation application
- Tez No: 364837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Alacakları, Cebren Tahsil, Haciz, Elektronik Devlet, Elektronik Haciz, Public Claims, Forced Collection, Confiscation, Electronic State, Electronic Confiscation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Sosyal devlet anlayışının gereği olarak kamu hizmetlerinin alanının genişlemesi, kamu harcamalarının ve dolayısıyla kamu gelirlerinin de arttırılmasına neden olmaktadır. Bu durum kamu alacaklarının tahsil edilebilirliğinin önemini arttırmaktadır. Türk vergi siteminde kamu alacakları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde takip edilmektedir. Kamu alacaklarının vadesinde ödenmemesinden dolayı alacaklı olan devlet cebren tahsil yöntemleriyle kamu borçlusunu takibe almaktadır. Bu takip yöntemleri arasında önemli bir yere sahip olan haciz uygulaması ile kamu borçlusunun mal, alacak ve haklarına el konularak kamu alacağının tahsil edilmesi yoluna gidilmektedir. Bahsi geçen el koyma işlemi fiilen yapılabildiği gibi elektronik ortamda da yapılabilmektedir. Burada amaç; tahsilin kısa sürede yapılması ve kamu borçlusu ile alacaklı kamu idaresi arasında menfaat dengesinin de sağlanmasıdır. Bu çalışmada açıklanan haciz yöntemleri ile tahsilatın yapılması ve tahsilatta aktifliğin sağlanması konusu üzerinde durulmuştur. Ayrıca haciz işlemlerinin gerçekleştirilme süreci, bu süreç içerisinde taraflar arasında yaşanan ve yaşanması muhtemel olan sorunlara değinilmiştir. Getirilen çözüm önerileri çerçevesinde haczin uygulanmasıyla ilgili etkinliği arttıracak düşünceler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of social state concept, expanding public services area causes increases in public expenses and thus in public income. This situation increases the importance of collectability of public claims. In Turkish tax system, the public claims are pursued in the context of a law related to the Method of Collecting Public Claims“Article number 6183”. The government which become creditor because public claims were not paid within due date, pursues indebted person through forced collection methods. Through confiscation application, which occupies a significant place among these follow-up methods, debtor's property, claim and rights are sequestered and public claim is collected. This aforementioned confiscation process can be carried out in an electronic context as well de facto. Here the objective is to make collection in a short time and to enable profit-equilibrium between public debtor and creditor public office. In this study emphasis was put on making collection through described confiscation methods and providing activeness during collection. In addition, duration of performing confiscation processes and the problems experienced and likely to be experienced between parties within this timeframe were dealt with. Thoughts that will increase effectiveness related to application of confiscation were provided within the context of suggestions related to resolution.