Ekonomik kriz dönemlerinde izlenen talep yönlü mali politikalar: 2008 krizi ülke uygulamaları
Demand side fiscal policies in periods of economic crisis: Country cases during 2008 crisis
  1. Tez No: 364836
  2. Yazar: ŞAHİN KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Birikimi, Küresel Kriz, Mali Politika, Mortgage Sistemi, Mali Kırılganlık, Vergi İndirimi, Accumulation of Capital, Global Crisis, Fiscal Policy, Mortgage System, Fiscal Fragility, Tax Reduction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Geçmişten bu yana üretim araçlarının yanı sıra üretilen mal çeşitlerinin artması ve çeşitlenmesi, tek amacı kar maksimizasyonu olan üreticinin sermaye birikimini gittikçe arttırmasına neden olmuştur. Ayrıca, liberalizasyon süreciyle birlikte ülkeler arasındaki ekonomik sınırların ortadan kalkmasıyla herhangi bir ülkede –özellikle gelişmiş ülkelerde– ortaya çıkabilecek uzun süreli konjonktürel dengesizlikler diğer ülkeler için de oldukça önemli bir hal gelmiş ve ekonomik sorunların da küreselleşmesi karşımıza çıkmıştır. Bu nedenle aşırı sermaye birikimi sonucu ortaya çıkabilecek tıkanıklıklarla mücadele edilmesi oldukça karmaşık bir hal almıştır. 2008 Küresel Krizi'nin çözümünde de ülkeler ilk olarak para politikası önlemlerine başvurmuş ancak krizinin yıkıcı etkileriyle başa çıkamayınca ülkelerin hemen hemen hepsi talep artırıcı mali politikalar uygulamaya koymuştur. Çalışmamızın birinci bölümde kapitalist üretim sürecinin ortaya çıkışı, çalışma mantığı ve bu sistemde yaşanabilecek tıkanıklar sonucu ortaya çıkan krizlere yönelik farklı iktisadi yaklaşımların bakış açısı ortaya koyulmuştur. İkinci bölümde ekonomik krizler tarihi incelendikten sonra ekonomik krizlerin reel ve finansal piyasalara etkisine bakılmış ve ekonomik krizleri çözmeye yönelik teorik öneriler incelenmiştir. Son bölümde ise 2008 Küresel Krizi'nin ortaya çıkmasında etkili olan unsurlar ortaya koyulduktan sonra kriz sürecinin işleyişi ve yayılışı açıklanmış ve son olarak da seçilmiş bazı ülkelerin sahip oldukları mali enstrümanlarla krizden çıkış çabalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The means of production as well as increase and diversification of varieties of manufactured goods has led to increase the capital accumulation of producer which the sole aim of profit maximization gradually from past to present. Besides, long-term conjunctural imbalances that may arise in any country –especially developed country- has become quite a significant for other countries along with the elimination of transnational economic borders with the liberalization process and the globalization of economic problems have encountered. Therefore, coping with the bottleneck that may arise as a result of excessive accumulation of capital, has become quite complicated. Initially, countries applied to monetary policy in the solution of the global crisis in 2008 but almost all countries have implemented fiscal policies to increase demand due to the devastating effects of the crisis. At the first chapter of this thesis it is focused on the emergence of capitalist production process, operating logic and the perspective of economic approaches to economic crisis. It is analyzed of the impact of the economic crisis to real and financial markets and theoretical recommendations for solving the economic crisis, after the examination of the history of economic crises at the second chapter. At the last chapter, the factors involved in the development of the Global Crisis, perpetrate and vii spread of crisis and selected countries efforts for solve the crisis with the financial instruments.