Kıyamet alametlerinin akli ve nakli temelleri
Rational and traditional basis of signs of the doomsday
  1. Tez No: 364907
  2. Yazar: AHMET SÜNETCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFÜ CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyâmet, Alâmet, Kur'an, Hadis, İmtihan, Doomsday/Qiyamah, Signs, Quran, Hadith, Testing/Trying
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dünya hayatının malum sonu Kur'an-ı Kerim ve hadislerde“kıyâmet”olarak isimlendirilmiş ve kıyâmetin kopuşu tüm dehşeti ile tasvir edilmiştir. Âhiret veya ikinci bir hayat inancı olan dinler ve inanç sistemlerinde dünyanın sonu/kıyâmet ve diğer hayat, insanlık tarihi boyunca hep merak konusu olmuştur. Kıyâmetin kopacağı zamanın belli olmaması bu merakı daha da artırmıştır. Bundan dolayıdır ki toplumlarda zaman zaman dünyanın sonu ile ilgili çeşitli görüşler ileri sürülmüş, birtakım tahminlerde bulunulmuştur. Gerek İslam'dan önceki dinlerde gerekse İslam kaynaklarında kıyâmet alâmeti olarak haber verilen durumlar, karşılaşılan olumsuzluklarla ve içine düşülen sıkıntılarla ilişkilendirilebilmiş ve zaman zaman bir takım olumlu gelişmeler dahî kıyâmet alâmeti olarak vasıflanabilmiştir. Dünyanın sonunun bir öncüsü olarak nitelenen kıyamet alametleri, daha ziyade hadislere konu olmuştur. Bununla birlikte kıyamet alametleri, ilk dönem İslam bilginlerince tartışmaya yer vermeden kabul edilirken daha sonraki dönemlerde fazlasıyla tartılma konusu olmuştur. Zamanla bu alametler, değişik tasniflere de tabi tutulmuştur. İşte bu çalışmada söz konusu alametlerin tarihi süreç içerisinde nasıl yorumlandığı ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The inevitable end of life on earth is named as“Qiyamah”(doomsday) in Holy Quran and in Hadith (Prophet Mohammad's sayings and deeds) and the occurrence of doomsday is described with all of its dismay. In the religions or belief systems with belief for life after death or for second life, the doomsday/Qiyamah and the life after death have been a point of interest from the day of the beginning of human history. Uncertainty of the date of doomsday has increased this interest. For this reason, some opinions have been suggested or some presumptions have been made regarding the end of the world in the societies from time to time. The situations suggested as the signs of“Qiyamah”either in the religions before Islam or in the Islamic sources have been related with the problems or the constraints faced and form time to time even some favourable developments have been regarded as signs of“Qiyamah”or doomsday. The signs of doomsday, which are regarded as a pioneer of the end of the life on earth, have rather been subject of Hadith. Nevertheless, the signs of Qiyamah were accepted without any doubt by the first period Islamic Scholars while they have been made subject of discussions in the later periods. Those signs have been classified in different ways. This study will discuss how the mentioned signs have been interpreted in the course of time.