Melekan, Gaz ve Muradan köyleri Zazacasının ses değişimi yönünden karşılaştırılması
Comparing the direction ablaut to the Zaza language of the Melekon, Gaz and Muradon vi̇llages
  1. Tez No: 364964
  2. Yazar: SEMRA SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Zazaca, Ağız, Melekan, Gaz, Muradan, Mukayese, Zazaki, Accent, Melekon, Gaz, Muradon, Compare
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Bingöl'ün Melekan köyünde konuşulan Zazaca ile, Bingöl'ün Gaz ve Muradan köylerinde konuşulan Zazaca mukayese edilerek değerlendirilmiştir. Melekan köyünde kullanılan ağzın, Gaz ve Muradan köylerindeki ağızlardan fonetik ve morfolojik açıdan farkları verildikten sonra, bu farklar örneklendirilmiştir. Bu çalışma ile Melekan ağzını, Gaz ve Muradan ağızlarındaki farkları esas alınarak bu köylerde konuşulan Zazaca ile karşılaştırıp değerlendirmek; Melekan ağzını tanıtıp, bu ağza ait kelimeleri Zazacaya kazandırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Zazaki accent spoken in Melekon in Solhan, Bingöl and the accent spoken in the villages of Gaz and Muradon in, Bingöl are compared to each other and evaluated. After giving the phonetic and morphologicial features of the accents of Melekon, Gaz and Muradon, these features exemplified. This study, we intend to introduce the Melekon accent and bring in its vocabularly in Zazaki language.