Osmanlı İmparatorluğu'nda gayrimüslimlerin kıyafet düzenlemeleri (XVI-XVII. yüzyıllar)
Ottoman sartorial regime as an instrument in governance of non-muslims between XVI. and XVII. centuries
  1. Tez No: 365003
  2. Yazar: ÖMER FARUK BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜYA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyafet düzenlemeleri, men-i israfat kanunları, gayrimüslimler, Osmanlı sosyal tarihi, cemaatler, Ortodokslar, Ermeniler, Museviler, millet sistemi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, XVI - XVII. yüzyıllarda Osmanlı gayrimüslimlerine getirilen kıyafet düzenlemelerini anlamaktır. Araştırmada esas olarak, düzenlemelerin Osmanlı öncesi dönemle olan ilişkisi, düzenlemelerin konulmasında etkili olan güdüler ve günlük hayata yansımaları analiz edilmektedir. Ayrıca, modern literatürde görülen düzenlemelere dair bazı genel kabuller sorgulanacak ve kıyafet düzenlemelerinin dönemlendirilmesi gibi çeşitli noktalara değinilecektir. Son olarak tezimizde, tarihçiler tarafından uzun bir dönem hoşgörü – hoşgörüsüzlük bağlamında ele alınan kıyafet düzenlemelerine farklı bir bakış açısı sunularak, Osmanlıların, etnik – dini çeşitliliği başarıyla yönetmesinde kıyafet düzenlemelerinin araç olarak kullanıldığını ileri sürülecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the legal codes for clothing that were imposed on non-Muslims in the Ottoman Empire between 16th and 17th centuries. Revolving around several questions, the thesis analyses the motivations behind the implementation of clothing codes; probes the pre-Ottoman origins of these codes and discusses their reflections on the daily life of Ottoman non-Muslims. Departing from the fact that modern studies have certain flaws about some of the historical data about the clothing codes, such as the issues of periodization, the thesis puts special emphasis on historical facts about this topic. Finally, in spite of approaching the codes as a matter of tolerance/intolerance which has long been employed by historians, the thesis attempts to offer a different approach towards analyzing the Ottoman sartorial regime: a model to see clothing codes as a tool in dealing with communal diversity. Key Words Clothing codes, sumptuary laws, sartorial regimes, clothing restrictions, social life of non-Muslims, Ottoman Empire, community, Jews, Orthodox, Armenian, denomination, segregation, millet system