Şartlı mültecilerin yerel halka yönelik görüşleri: Afyonkarahisar örneği
Investigation of asylum seekers' opinions about local community: The case of Afyonkarahisar
- Tez No: 365002
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOMANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şartlı mülteci, mülteci, yerel halk, sosyal uyum, sosyal çalışma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı Afyonkarahisar ilinde ikamet eden şartlı mültecilerin yerel halka yönelik görüşlerinin araştırılmasıdır. Araştırma, nicel yöntemle yapılmıştır. Araştırmada, şartlı mültecilerin yerel halka yönelik görüşlerinin şekillenmesinde etkili olduğu düşünülen sosyo demografik özellikleri, köken ülke ve Türkiye'de bekleme sürecine ilişkin özellikleri, sosyal çevreleri ile ilişkilerine ilişkin özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla en az 6 aydır Afyonkarahisar ilinde ikamet eden 15 yaş ve üstü toplam 150 şartlı mülteciyle yazışma tekniği ile araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 17.0 paket programı aracılığıyla işlenmiş ve veri analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre şartlı mültecilerin çoğunun sosyal çevresinde Türk vatandaşı bulunduğu, fakat yerel halkla ilişki düzeyinin esasen olumsuz olduğu, yerel halkla aralarında daha çok dini ahlaki benzerlik ve yaşam tarzından kaynaklanan farklılık olduğunu düşündükleri, yerel halkla uyum sorununun çözümünde dil eğitiminin çok yararlı olacağını düşündükleri, yerel halkın kendilerine karşı tutumunu daha çok ilgisiz olarak değerlendirdikleri, yerel halktan beklentilerinin anlaşılmak ve kültürlerine saygı duyulması olduğu, üçüncü bir ülkeye yerleşecekleri durumda daha iyi bir yaşamla karşılaşacaklarını düşündükleri ve çoğunun Türkiye'de kalmak gibi bir düşüncesi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Şartlı mültecilerin yerel halka karşı görüşlerinin şekillenmesini etkileyen etmenler bakımından bu araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre ise; eğitim değişkenine bağlı olarak sosyal uyum ve yerel halkın kendilerine karşı tutumunu değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğu ortaya çıkmıştır. Dini inanç ile yerel halkla sosyal uyumları arasında, çalışma durumu ile yerel halkın kendilerine karşı tutumunu değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulardan yola çıkarak yerel halkla sosyal uyuma ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the opinions of asylum seekers', living in Turkey, about local community. This research is done with the method of quantitative. The research identifies the asylum seekers' social demographic indicators, the origin country indicators and the indicators related to the process of waiting in Turkey, indicators about relations with the social environment, which are believed to be effective in shaping the opinions of asylum seekers' about local community. For this purpose, it is searched by a questionnaire to 150 asylum seekers' age 15 and over, residing in Afyonkarahisar at least 6 months. The data are searched with the help of SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 17.0 program and data analysis is done. According to the results, most of their social circle is Turkish citizens, but their relation level is negative, thinking of similarities stemming from the religious and moral and differences from lifestyle between the local community and them, thinking compliance with local community with the solution problem of language education, more indifferent attitude of local community towards them as they consider, the expectations from the local community is to be understand and respected to their culture, they think they will encounter a better experience in case they settle in a third country, and most of them do not think of staying in Turkey. In terms of factors influencing the shaping of asylum seekers' opinions about local community, according to the results of this research; depending of education variable, social adaptation of asylum seekers and local people's attitude towards them has emerged a significant difference in the evaluation. It is found significant relationship between the religious beliefs of asylum seekers' and living situation of compliance issues with local community, the assessment working of asylum seekers' and local people's attitude towards them. Based on the data obtained at the end of this search suggestions relating to the adaptation of refugees into local communities are given.