An analysis of motion event components and accompanying gestures in Turkish narratives in terms of sentential focus position
Türkçe anlatılarda devinim olayları öğelerinin ve onlara eşlik eden jestlerin cümle odak pozisyonu açısından incelenmesi
- Tez No: 365015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP DOYURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Devinim olayları, jest, bilgi yapısı, dilbilimsel tiplendirme, Motion event, gesture, information structure, linguistic typology
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tez, Türkçe söyleminde devinim olaylarını ve onlara eşlik eden ikonik jestleri incelemektedir. İlk olarak, gerçek devinim olaylarının sözcükleştirme örüntülerini eğretilemeli devinim olaylarıyla kıyaslamayı amaçlamaktadır. İkinci amaç ise, dilbilimsel tiplendirme ile jestlerin ilişkisini cümle odaklarını inceleyerek açıklamaktır. Bu iki amaca ulaşabilmek için Türkçe anadil konuşucularının hikâye anlatılarının video kayıtlarından oluşturulan, devinim olayları çevriyazılarını ve jestlerin açıklamalarını içeren küçük bir derlem oluşturulmuştur. Genel olarak, gerçek devinim olaylarının ve eğretilemeli devinim olaylarının farklı olay tiplerinin doğasına dayandırılabilecek küçük farklılıklar dışında benzer sözcükleştirme örüntüleri sergilediği bulunmuştur. Buna ek olarak, yön gösteren jestlerinin sayıca en çok kullanılan jest türü olduğu gözlenmiştir. Ancak, biçim bilgisinin konuşmalara dahil edilme oranı göze alındığında en sık jestlendirilen devinim öğesi olduğu bulunmuştur. Bu bulgu biçimi diğer öğelere kıyasla en önemli ve göze çarpan öğe yapmaktadır. Fakat bu sonuç çalışmadaki ikinci çözümlemenin sonucuyla çelişmektedir. Bu çözümlemede anlatıcıların hem yön hem de biçim bilgisinin odak altında bulunmasına rağmen yön öğesini jestlerindirdikleri gözlenmiştir. Bu ikinci sonuç, devinim olayları tiplendirmesi ve devinim olaylarına eşlik eden jestler arasındaki varsayılan güçlü paralelliğe ters düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study investigates motion event expressions and their accompanying gestures in Turkish discourse. Firstly, it aims to present the lexicalization patterns of literal motion event descriptions in Turkish comparing the results to those of metaphorical motion event descriptions. Secondly, it tries to explain the relationship between linguistic typology and gestures focusing on the effect of sentential on motion event gestures. In order to achieve these objectives a small gesture and speech annotated corpus is compiled from video recorded narrations of a story in wordless pictures told by Turkish native speakers. Overall, literal motion events and metaphorical motion events are found to show similar patterns in lexicalization with slight differences that can be attributed to different nature of the event descriptions. It is observed that path gestures were the most used type of gestures in the narrations. However, manner information is more frequently gestured when we compare the number of manner expressions and manner gestures, which makes the manner the most salient component among other components. Yet, this result is challenged by the second analysis of this study. It is found that the narrators preferred gesturing for path more than manner despite the fact that both types of information are marked as prominent by prosody. This result is inconsistent with the assumption that motion event gestures and motion event typology are highly related.