Characterizing multi-participant tv debate as an argumentative activity type: A pragma-dialectical analysis of the argumentative discourse in Siyaset Meydani
Çok katılımcı içeren tartışma programının argümantatif aktivite tipi olarak sınıflandırılması: Siyaset Meydanı'nda geliştirilen söylemin edimsel-eytişimsel yaklaşımla çözümlenmesi
- Tez No: 365041
- Danışmanlar: PROF. DR. S.NALAN BÜYÜKKANTARCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Çok katılımcı içeren TV tartışma programı, savlama içeren etkinlik tipleri, edimsel-eytişimsel yaklaşım, görüş oluşturma amaçlı müzakere, multi-participant TV debate, argumentative activity types, pragma-dialectics, deliberation aimed at opinion-formation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışma, çok katılımcı içeren tartışma programını (ÇKTP), savlama içeren bir etkinlik tipi olarak sınıflandırmak amacıyla yapılmıştır. Bu sınıflandırmayı yapabilmek için söz konusu etkinlik tipinin iletişim türünü belirlemek ve bu etkinlik tipindeki sav geliştirme süreçlerini kısıtlayan kurumsal bağlamı tanımak gerekmektedir. Bu araştırma, sav geliştirme kuramını temel almakta ve ÇKTP bağlamı içerisinde sav geliştirme süreçlerini incelemek amacıyla kuramsal ve yöntemsel çerçeve olarak edimsel-eytişimsel yaklaşımı (van Eemeren & Grootendorst, 1982; 1984; 1992; 2004; van Eemeren & Houtlosser, 2002, 2003, 2004; van Eemeren, 2010) benimsemektedir. Bu yaklaşım, sav geliştirme sürecinin incelenmesinde eleştirel tartışmanın ideal modelini referans almakta ve kabul edilebilir tartışma biçimlerini belirlemek amacıyla normatif ve tanımlayıcı standartlar getirmektedir. Bu çalışma, çok katılımcı içeren tartışmanın bir örneği olarak Siyaset Meydanı programının verilerinden yararlanmakta, yapılan sınıflandırma ve analizleri desteklemek için kullanılan örnekler bu programın“Vatandaşın Bütçesi”ve“Türkiye'nin Vizyonu”başlıklı iki bölümünden alınmaktadır. Çalışma genel olarak nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır, ancak, sınırlı da olsa nicel bulgular da içermektedir. Çalışmanın birinci boyutunda ÇKTP, savlama içeren bir etkinlik tipi olarak sınıflandırılmıştır. Bunu yaparken eleştirel tartışmanın dört aşamasına karşılık gelen 4 parametreden yararlanılmıştır. Bu parametreler, başlangıçtaki durum, prosedürel ve malzemesel hareket noktaları, sav geliştirme yolları ve olası sonuçtur. Çalışmanın ikinci boyutu olarak ÇKTP'de stratejik manevra yapmanın olası yolları ve incelenen verilerde bu olası stratejik manevraların nasıl gerçeklik kazandığı ortaya konulmuştur. Akla uygun ve etkili sav geliştirme biçimleri olan stratejik manevralar üç açıdan analiz edilmiştir: konu potansiyelinden yararlanma, hedef kitlenin beklentisine hitap etme ve sunumsal araçlardan etkili bir biçimde yararlanma. Çalışmanın son boyutu ise ÇKTP bağlamında yanıltmaca içeren, yani eleştirel tartışma kurallarını ihlal eden, sav geliştirme biçimlerinin belirlenmesi ile ilişkilidir. Çalışmanın bu boyutunda, verilerde gözlemlenen yanıltmacaların hem nitel hem de nicel bir analizi sunulmuştur ve en çok başvurulan yanılmaca biçimi MPTD bağlamına ilişkin olarak yorumlanmıştır. ÇKTP'deki sav geliştirme söyleminin incelenmesi sonucunda, kurumsal bağlamına uygun olarak kendine özgü sav geliştirme biçimleri sergileyen bu etkinlik tipinin, kısmen-uzlaşımsal bir iletişim pratiği olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle çok katılımcı içeren tartışmayı savlama içeren ayrı bir etkinlik tipi olarak sınıflandırabiliriz. Bu çalışmada çok katılımcı içeren TV tartışma programına yönelik sunulan sınıflandırma, moderatör tarafından yönetilen tartışmaların dinamikleri anlamak açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation sets out to characterize multi-participant TV debate (MPTD) as an argumentative activity type by introducing the genre of communication and the institutional context of the activity type which constrain argumentative moves made in this activity type. This research draws on insights from argumentation theory and takes pragma-dialectical approach to argumentation (van Eemeren & Grootendorst, 1982; 1984; 1992; 2004; van Eemeren & Houtlosser, 2002, 2003, 2004; van Eemeren, 2010) as a theoretical and methodological framework in analyzing argumentation in this context. The approach takes the ideal model of critical discussion as a point of reference in the analysis of argumentation and brings a descriptive and normative standard for acceptable argumentation. The study uses the data of Siyaset Meydanı as an instance of MPTD, and draws examples from two episodes, namely“Budget of the Citizens”and“Turkey's Vision”, to exemplify the characterization made in the study. It is mostly designed as a qualitative empirical study, but, though limited, it also comprises quantitative findings. The first dimension in the study was to characterize MPTD argumentatively by distinguishing in this activity type the empirical counterparts of the four stages of a critical discussion. The four parameters used to this end are the initial situation, procedural and material starting points, argumentative means, and possible outcome. The second dimension in the study was to identify the possible and actual cases of strategic maneuvering in the data of MPTD. The analysis of strategic maneuvering, as a reasonable and effective argumentative move, involved revealing the ways in which participants of an MPTD make use of the topical potential, meet the audience demand, and exploit the presentational devices effectively. The last dimension in the study was to identify in the data of an MPTD the fallacious moves, that is, unreasonable argumentative moves made by violating the rules of a critical discussion. In this dimension of the study, both qualitative and quantitative accounts of fallacies were provided with an emphasis on the most widely committed fallacy. As a result of the analyses of argumentative discourse in MPTD, it was concluded that an MPTD is a moderately-conventionalized communicative practice that exhibits peculiar argumentative characteristics preconditioned by the institutional constraints of the activity type; therefore, we can characterize it as a distinct argumentative activity type. The characterization of MPTD that is proposed in this study will be instrumental in understanding the dynamics of other moderator-controlled debates.