Prematüre ve zamanında doğan bebeklerde gövde kontrolünün incelenmesi
Body control evaluation and premature babies born in
- Tez No: 365106
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET UFUK YURDALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Erken müdahale, fizyoterapi, postür, prematüre, prematüre gövde kontrolü, Early intervention, physical therapy, posture, premature, premature trunk control
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Son yıllarda perinatal ve neonatal tıbbi bakımdaki ilerlemeler, prematüre bebeklerin hayatta kalım oranlarını arttırmakla birlikte nörogelişimsel problemlerin de artışını beraberinde getirmiştir. Bu nedenle çalışmamızda, prematüre bebeklerde nörogelişimsel özellikleri saptamak ve uygun tedavi yaklaşımlarını uygulamak amacıyla, zamanında doğan bebeklere göre prematüre bebeklerin kaba motor performansları ile gövde kontrolleri arasındaki ilişkiyi incelemek hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nde gerçekleştirilmiş olup, araştırmaya katılma kriterlerini taşıyan 42 prematüre ve 43 zamanında doğan bebek dahil edildi. Değerlendirmeler Alberta İnfant Motor Skalası (AİMS) ve Segmental Değerlendirmeli Gövde Kontrol Skalası (SDGKS) ile gerçekleştirildi. Bulgular: Prematüre bebeklerin % 26.2'sinin, term bebeklerin ise % 9.3'ünün atipik gelişim gösterdiği saptandı. Gruplar arası segmental gövde kontrol düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Olguların kaba motor performansları ile segmental gövde kontrol düzeyleri arasında istatistiki olarak pozitif yönde kuvvetli bir ilişki bulundu (p0.05). Sonuçlar: Çalışmamızda, nörolojik probleme sahip olmayan ancak atipik gelişim gösteren prematüre bebeklerin gövde kontrollerinin, normal gelişim gösteren prematüre bebeklere göre yetersiz olduğu ve erken müdahale kapsamında gövde kontrolü problemine özgü fizyoterapi yaklaşımlarının uygulanması gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The recent advances in both perinatal and neonatal medical care have improved the survival rate of premature infants while also causing an increase in the associated neurodevelopmental problems. In this thesis, we present a comparative study of the rough motor performance and trunk control in full-term and pre-term infants with the goal of identify neurodevelopment skills in pre-term infants and find out the best possible therapeutical approach. Method: The study had been carried out at Marmara University, Faculty of Health Science, Physical Therapy and Rehabilitation Department. 42 pre-term infants and 43 full-term infants have inclusion criterias were included in our study. We used Alberta Infant Motor Scale and Segmental Assesment of Trunk Control Scale are for the evaluation. Results: The premature infant group showed 26,2% atypical development and the full-term infant group showed 9,3% atypical development. There was no statistically significant difference between the segmental trunk control of both group (p>0,05). Rough motor performance and segmental trunk control levels of the two groups showed positive correlation (p0,05) Conclusions: In our study, we concluded that the trunk control of the atypicalla developing premature infants with no neurological problems was not efficient when compared to the normally developing premature infants, and applications of physiotherapical approach based on trunk control problems should be considered within early intervention.