Sirozlu hastalarda blastocystis enfeksiyonu sıklığı ve hepatik ensefalopati ile ilişkisi
Blastocystis i̇nfection frequency in cirrhosis and its correlation with hepatic encephalopaty
- Tez No: 365105
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Blastocytis hominis, Hepatik ensefalopati, siroz, Blastocytis hominis, hepatic encephalopathy, cirrhosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Sirozlu hastalarda Blastocystis hominis enfeksiyonu sıklığı ve hepatik ensefalopatiye etkisinin değerlendirilmesi Metod: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Klinik ve Polikliniğine Nisan 2014 - Nisan 2015 arasında başvuran ve çalışmaya katılarak gayta örneği vermeyi kabul eden tüm siroz hastaları ardışık olarak ve etyolojisine bakılmaksızın dahil edildi. Hastalar hastalık şiddeti açısından Child-Pugh-Turcotte (CTP) sınıflamasına göre gruplandırıldı. Hastaların gaita örneklerinde Blastocytis Hominis varlığı araştırıldı. Hastaların tamamı fizik muayene ile klinik hepatik ensefalopati (HE) ve Psikometrik Hepatik Ensefalopati Skoru (PHES) testleri ile Minimal Hepatik Ensefalopati açısından her kontrol muayenesinde tetkik edildi. Bulgular: Çalışmaya 49 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 58,5± 13,6 (19-87) olup %61,2'si kadındı. Siroz etiyolojisinde hastalarının %26,5'inde (n=13) Hepatit B, %18,4'ünde (n=9) Primer Biliyer Siroz, %14,3'sinde (n=7) Alkolik karaciğer hastalığı, %8,2'inde (n=4) Hepatit C tespit edildi. Olguların %12,5'inde (n=6) ise Non-Alkolik Steatohepatit (NASH), Budd-Chiari Sendromu, Otoimmun hepatit gibi diğer nedenler sorumluydu. Hastaların %20,4'ünde (n=10) herhangi bir etiyolojik neden saptanamadığından kriptojenik siroz olarak kabul edildi. Tüm siroz hastalarının %16,3'ünde (n=8) B.hominis üremesi oldu. Hepatik ensefalopatisi olmayan 30 hastanın 8'inde (%26,7) B.Hominis üremesi olurken, 49 Hepatik ensefalopatisi (klinik ensefalopati veya MHE) olan 19 hastanın hiç birinde (%0) B. Hominis üremesi olmadı (p=0,016 Fisher's Exact Test). Hafif derecede sirozu olan CTP A hastaların 7'sinde (%26,9), CTP B hastaların 1'inde (%7,1) B. Hominis saptanırken CTP C evresindeki hastalarda B Hominis üremesi olmadı (%0). Sonuç: Sirozlu hastalarda hastalık şiddeti yüksek, CTP evresi ileri ve Hepatik Ensefalopati olan hastalarda B. Hominis sıklığı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Determining Blastocystis İnfection Frequency in Cirrhosis and its correlation Methods: All cirrhotic patients who applied to Gazi University Faculty of Medicine Gastroenterology Clinic and Policlinic between April 2014 - September 2015 and agreed to give stool samples by participating in the study included consecutively and regardless of etiology. Patients were grouped according to the Child-Pugh-Turcotte (GRP) classification in terms of disease severity. Blastocytis hominis in stool specimens of patients were investigated. Each patient was examined for clinical hepatic encephalopathy (HE) by physical examination and for Minimal Hepatic Encephalopathy by Psychometric Hepatic Encephalopathy Score (PHES) at each control. Results: 49 patients were included in the study. The mean age of the patients was 58.5 ± 13.6 (19-87) and 61.2% were female. In the etiology evaluation, 26.5% of the patients (n = 13) were determined as hepatitis B, 18.4% (n = 9) of the patients were determined as primary biliary cirrhosis, 14,3% (n = 7) of the patients were determined as alcoholic liver disease and 8,2% (n = 4) of the patients were determined as hepatitis C. In 12.5% of cases(n = 6), other reasons was responsible for the cirrhosis such as the non-alcoholic steatohepatitis (NASH), Budd-Chiari Syndrome and Autoimmune hepatitis. In 20.4% of patients (n = 10) any etiological factor could not be detected and considered cryptogenic cirrhosis. B.hominis was reproduced in 16.3%(n = 8) of all cirrhotic patients. In 8 of 30(26.7%) patients without hepatic encephalopathy B.hominis was reproduced while in none of the 19 patients with HE (both clinical and minimal hepatic encephalopathy) B. hominis wasn't reproduced (p = 0.016 Fisher's Exact Test). In none of CPT C patients , B.hominis was reproduced while in 7(26.9%)of CPT A patients with mild cirrhosis and 1(7.1%) of CPT B patients B. hominis was detected. Conclusion: In cirrhotic patients with high severity of the disease, hepatic encephalopathy and advanced stage of CPT, B. hominis frequency decreases.