Serebral palsili çocukların uyku alışkanlıkları ile kaba motor fonksiyonel seviyeleri arasındaki ilişki
The relationship between sleep habits and levels of gross motor functions in children with cerebral palsy
- Tez No: 365423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, Çocuk uyku alışkanlıkları, Kaba motor fonksiyon seviyesi, Cerebral palsy, Children's sleep habits, Gross motor function level
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı; spastik serebral palsili çocukların uyku alışkanlıkları ile kaba motor fonksiyonel seviyelerinin ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya Düzce ilindeki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim almakta olan 3-15 yaş arası 60 SP'li çocuk dahil edildi. Çalışma kapsamında çocukların demografik bilgileri alındı, kaba motor fonksiyon düzeyleri Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (GMFCS) ile değerlendirildi. Çocuklardaki uyku problemleri ise Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi (CSHQ) ile değerlendirildi. Ailelerin yaşam kaliteleri Nottingham Sağlık Profili (NSP) kullanılarak değerlendirildi. Yapılan istatistiksel analizde, çocukların hemen hepsinde uyku bozuklukları tespit edildi, ancak sabah yorgunluğu parametresi dışında (p0,05). Çocukların ilaç kullanımları ve kognitif durumları (IQ) ile uyku bozuklukları arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Ebeveynlerin yaşam kaliteleri ve çocukların uyku bozuklukları arasında fark bulunmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between sleep habits and levels of gross motor functions in children with spastic cerebral palsy. 60 children with CP, aged 3 to 15, have been attending a special training and rehabilitation center in Düzce, were included into the study. Children's demographic information were obtained, their gross motor function levels were evaluated by Gross Motor Classification System (GMFCS). Sleep problems in children were assessed by Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ). Nottingham Health Profile was used to assess parents' quality of life perception. As a result of statistical analysis of the data, sleep disorders have been identified mostly in every child. However, there were no relationship between motor disfunction and sleep disorders (p>0,05) except morning fatigue parameter (p0,05). There was no difference between parents' quality of life perception and children's sleep disorders (p>0,05).