İnmeli hastalarda kinezyo bant uygulamasının denge üzerine etkisi
Effect of kinesio taping on balance in stroke patients
  1. Tez No: 365424
  2. Yazar: RAMAZAN KURUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER ÇANKAYA, DOÇ. DR. Necmiye ÜN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Hemipleji, Kinezyo bantlama, Propriyosepsiyon, Tetrax, Balance, Hemiplegia, Kinesiotaping, Proprioception, Tetax
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı ayak bileğine yapılan Kinezyo bantlamanın inme geçirmiş bireylerin denge üzerine etkisini araştırmaktı. Çalışmaya yaş ortalaması 60,3 yıl olan inme teşhisi almış, inme geçirme süresi 3 aydan az ve 2 yıldan fazla olmayan toplam 41 birey dahil edildi. Bireyler rastgele kontrol grubu (n=20), Kinezyo bantlama grubu (n=21) olarak 2 gruba ayrıldı. Çalışmaya katılan tüm bireylerin demografik bilgileri alındıktan sonra BESTest, fonksiyonel uzanma testi, süreli kalk yürü testi, Tetrax denge ölçüm sistemi uygulandı. Kontrol grubu tedavi öncesi, 1. hafta ve 2. hafta düzenli olarak değerlendirildi. Kinezyo bantlama grubuna her hafta bantlama uygulandı ve tedavi öncesi, tedaviden hemen sonra, 1. hafta ve 2. hafta değerlendirmeler tekrarlandı. Süreli kalk yürü skorlarında, Tetrax 5-6, Tetrax 7-8 değerlerinde, ağırlık dağılım indeksinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). BESTest ve fonksiyonel uzanma skorları arasında Kinezyo bantlama lehine anlamlı artış bulundu (p0,05). Kinezyo bantlamanın anlık etkisi incelendiğinde tüm değerlendirmelerde anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0,05). Bu çalışmada statik denge ögelerinde artış bulunmazken dinamik denge ölçümlerinde Kinezyo bandın dinamik dengeyi artırdığı gösterildi. Kinezyo bantlamanın 1 haftalık uygulanmasının uygun olduğu, denge üzerine anlık etkisinin olmadığı bulundu. Dinamik denge için kullanılmasının yarar sağlayacağı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of stabilizing ankle kinesio taping on balance in stroke patients. 41 people who had stroke diagnosis and between time period of 3-24 months after diagnosis included into this study. Mean age of patients was 60,3 years. Patients divided into 2 groups which are control (n=20) and study (n=21). After patients demographic data were collected BESTest, functional forward reach, timed up and go and Tetrax balance system tests were applied. Control group was assessed before treatment, 1st week and 2 weeks after. Study group assessed with the same tests plus one balance test performed immediately after the intervention. There was no significant difference between groups for timed up and go, Tetrax 5-6, Tetrax 7-8 and weight distribution index (p>0,05). There was a significant increase in favor of study group with BESTest and functional forward reach test scores (p0,05). In this study we found that Kinesio taping increased dynamic balance but it had no effect on static balance. As a result we found 1 week usage of Kinesio taping is suitable and Kinesio taping has no immediate effect on balance. We suggest that usage of Kinesio taping could be ideal for dynamic balance.