İstanbul ili Pendik ilçesi atık yönetimi ve evsel katı atık karakterizasyonunun belirlenmesi
Determination of the solid waste charactarizati̇on in Pendi̇k district of the Istanbul
  1. Tez No: 365643
  2. Yazar: FATİH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı atık, Katı atık karakterizasyonu, Solid Waste, Solid Waste Characterisation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Artan dünya nüfusuna paralel olarak doğal kaynakların tüketimi de hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu bağlamda atık yönetimi özelinde yeni yönetim anlayışlarının benimsenmesi ve atık azaltılması, yeniden kullanım, geri dönüşüm en önemli konseptler haline gelmiştir. Bu kapsamda 31 mahalle 5 köyden oluşan Pendik ilçesi 5 bölgeye bölünmüştür. Nüfus, coğrafik şartlar ve sosyo-kültürel yapı gibi etmenler düşünülerek eşit bir bölünme olmamış bazı bölgeler 7 mahalleden oluşmuşken bazı bölgeler 5 mahalleden meydana gelmiştir. Bu çalışmada İstanbul İli Pendik İlçesi Atık yönetimi ve Evsel Katı Atık karakterizasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre kalorifik değer 1434 kcal/kg, nem oranı % 66, 32 bulunmuştur. Yapılan ayrıştırma ve tartım sonuçları değerlendirildiğinde Pendik ilçesinde evsel atıkların % 11.5?i geri dönüştürülebilir atıkları, % 88.5?i organik atıkları kapsamaktadır. Pendik ilçesinde toplanan atıkların türlerine göre ayrı toplanmasının sağlanması toplam depolanan atık miktarını azaltacak, geri dönüşüm yoluyla ikincil hammadde miktarını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Consumption of natural resource swiftly increases in paralel with increasing world population. Concordantly, for waste management, adopting new management minds and reducing waste, reusing, recycling turn out to be the best consepts. in this context, Pendik which has 31 neighborhood and 5 village is districted 5 zone. It wasn?t equally separation because population, geographical conditions and socio-cultural group had been thought,so some of these zones have 7 neighborhood other zones have 5 neighborhood. In this study, spotting characterization of municipal solid waste and waste management Pendik district of Istanbul Province was aimed. According to determinated analysis results, calorific value is 1434 kcal/kg, humidity rate is %66,32. Considering the results of seperation and weighting of the solid wastes in pendik district, it shows that 11.5% of the household wastes are the recyclable wastes and 88.5%of these wastes are organic wastes. In Pendik, assorting the collected wastes will reduce the total amount of waste stored in and it will increase secondary raw material which produces by recycling.