Sıçan arka bacak lenfödem modelinde vaskülarize lenf nodu transfer modeli tanımlama ve vasküler lenf nodu transferinin tedavi etkinliğinin araştırılması
Defining a vascularised lymph node transfer model in the hindlimb of the rat and investigation of the therapeutic efficacy of it
  1. Tez No: 365969
  2. Yazar: İLHAMİ OĞUZHAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfödem, lenfödem tedavisi, lenfödem modeli, vasküler lenf nodu transferi, Lymphedema, Lymphedema treatment, Lymphedema model, Vascularized lymphatic tissue transfer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Lenfatik sistem insan anatomisinin en az anlaşılan yapılarından birisidir. Lenfödem, lenfatik sistemin yetmezliğinden kaynaklanan bir durumdur. Lenfödem tedavisi ise günümüzde halen birçok tedavi metodun denendiği ancak tam olarak belirli tedavi algoritması oluşturulamayan bir hastalık olarak devam etmektedir. Lenfödem tedavisinde vasküler lenf nodu transferi umut vadeden kalıcı bir tedavi şekli olarak yerini almaktadır. Bu çalışmanın amacı önce sıçan arka bacakta lenfödem oluşturmak, daha sonra lenfödem oluşturulan arka bacakta ikinci bir cerrahi ile vasküler lenf nodu transferi yaparak vasküler lenf nodu transfer modeli tanımlamaktı. Ayrıca vasküler lenf nodu transferi yaparak tedavide vasküler lenf nodu transferi etkinliğini deneysel olarak göstermeye çalıĢtık. ÇalıĢmamız Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından desteklenmiştir.Ağırlıkları 250- 300 gr arasında değişen 30 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. iki eşit gruba ayrıldı. Biz de bu çalışmada eski lenfödem modellerini, özellikle vasküler lenf nodu transfer modeli için Olzewski nin köpeklerde uyguladığı modeli modifiye ederek Wang ve arkadaşları tarafından tanımlanan modele benzer olarak lenfödem oluşturduk. (Olszewski W. ve ark., 1968; Wang GY. ve Zhong SZ., 1985). Grup A olarak ayrılan 15 sıçanda ikinci bir cerrahi işlem uygulanarak lenfödem oluşan bacak için inguinal vasküler lenf nodu transferi yapıldı. Grup B olarak ayrılan grupta ise lenfödem oluşturduktan sonra başka işlem yapılmadı. Grup A ve B tüm sıçanlarda ilk cerrahiden 5 gün sonra lenfödemi göstermek için nanokolloid kullanılarak lenfosintigrafi yapıldı. Ayrıca grup A ve B tüm sıçanlarda ilk cerrahi işlemden 20 gün sonra lenfatik akımı göstermek için tekrar lenfosintigrafi yapıldı. Grup A ve Grup B 45. günden sonra tüm sıçanlar sakrifiye edilerek immunhistokimyasal boyama yöntemi ile değerlendirildi ve sonuçlar karşılaştırıldı. Vasküler lenf nodu transferi uygulanan grup A sıçanlarda lenfödemin iyileşmesi açısından Grup B ye göre anlamlı derecede istatistiksel olarak fark mevcuttu. Ayak bilek mesafesi, popliteal bölge ve kasık bölgesi ölçümleri değerlendirildiğinde Grup A sıçanlarda anlamlı derecede erken dönemde iyileşme oldu. Bu çalışmanın, konuyla ilgili gelecekteki çalışmalara temel oluşturacağını düşünmekteyiz. Ayrıca vasküler lenf nodu transferi lenfödem tedavisinde gittikçe daha fazla yer alarak tedavi modalitesi oluşmasında katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Lymphatic system is one of the poorly understood components of the human body. Lymphedema is a condition arising from lymphatic insufficiency. A number of methods are suggested and practiced in an effort to resolve it but still there is no well defined algorhytm for its treatment. Vascularized lymphatic tissue transfer is one of the methods holding promise. In this study, we aimed to induce lymphedema in the hind leg of rat and with a subsequent surgery, to develop a model of vascularized lymphatic tissue transfer. Also, we aimed to demonstrate its efficiency in treatment of lymphedema. Our study has been endorsed by Ondokuz Mayıs University. 30 Sprague-Dawley rats were separated into two groups. We induced lymphedema in both groups by the method adapted to rats by Wang et al., and we demonstrated the presence of lymphedema 5 days later via nanocolloid lymphoscintigraphy. (Olszewski W. et all.., 1968; Wang GY. and Zhong SZ., 1985). In Group A, inguinal vascularized lymph node transfer was undertaken for the lymphedematous leg. In group B, no further measures were undertaken. Also, 20 days after the first surgery, lymphoscintigraphy was repeated.After 45 days all subjects were sacrificed for immunehistochemical analyses and the results were compared. The subjects of the Group A yielded significantly better results in resolution of the lymphedema in parameters of ankle distance, popliteal and inguinal region measurements. We believe that this study will provide a basis for further studies and encourage the practice of vascularized lymphatic tissue transfer in clinical applications.