Koksartroz olgularında total kalça artroplastisi uygulama sonuçlarımız
Our results of total hip arthroplasty in patients with coxarthrosis practices
  1. Tez No: 366033
  2. Yazar: ENGİN ÇATAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BELHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total Kalça Artroplastisi, Haris Kalça Değerlendirme Skorlaması, Stabilite, Total Hip Arthroplasty, Harris Hip Evaluation Score, Stability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı koksartroz tanısı nedeni ile total kalça protezi endikasyonu konulan hastalara uygulanan total kalça artroplastisi ameliyatlarının sonuçlarını araştırmaktır. Kliniğimizde Ocak 2006- Aralık 2011 yılları arasında koksartroz tanısı konulan ve çimentosuz total kalça protezi uygulanarak tedavisi yapılan 30 hastanın 38 kalçasına çimentosuz total kalça artroplastisi uygulanmıştır. Hastaların preop ve son kontrol harris kalça değerlendirme skoru ( ağrı, fonksiyon, deformite, hareket aralığı ), postop ve son kontrol grafileri karşılaştırılarak femoral ve asetabuler komponentin stabilitesi değerlendirildi. Hastalarımızın ortalama yaşı 56.48 olup, en genç hasta 21 ve en yaşlı hasta ise 77 yaşındaydı. Ortalama takip süresi 30.5 aydır. Hastalarımızın 22 tanesinde primer koksartroz, 1 tanesinde femur başı avasküler nekrozu, 1 tanesinde ankilozan spondiloartrit ve 6 tanesinde romatoid artrit zemininde gelişmiş olan sekonder koksartroz mevcuttu. Hastalar Harris Kalça Değerlendirme Skoru ile değerlendirilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi Harris skoru 32.23 iken, ameliyat sonrasında Harris skoru 89.55 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre 16 hastada mükemmel sonuç, 12 hastada iyi sonuç ve 2 hastada orta sonuç elde edilmiştir. Literatür bilgileri ile karşılaştırıldığında uyguladığımız çimentosuz total kalça protezlerinin klinik ve radyolojik sonuçlarının başarılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OUR RESULTS OF TOTAL HIP ARTHROPLASTY IN PATIENTS WITH COXARTHROSIS PRACTICES The aim of this study is to investigate the results of total hip artroplasty operations applied to patients with total hip prothesis indication due to coxarthosis diagnosis. Uncemented total hip arthroplasty was performed on 38 hips of 30 patients diagnosed with coxarthrosis and treated with uncemented total hip prosthetics in our clinic between January 2006- December 2011. Patients' preoperative and final examination Harris Hip Evaluation Score (pain, function, deformity, movement range ), postoperative and final control radiographs compared the stability of femoral and acetabular components were evaluated. The average age of our patients is 56.48, while the youngest patient was 21 and the oldest patient was 77 years of age. Mean follow-up was 30.5 months. In our patients, 22 of them had primary coxarthrosis, one of them had secondary coxarthrosis developed on a background of avascular necrosis of the femoral head , one of them had secondary coxarthrosis developed on a background of ankylosing spondyloarthritis and 6 patients had secondary coxarthrosis developed on a background of rheumatoid arthritis. Patients were evaluated with Harris Hip Evaluation Score. Average preoperative Harris score of the patients was 32.23 and average postoperative score was 89.55. According to these results, excellent results in 16 cases, good in 12 patients, moderate in 2 patients results were obtained. Clinical and radiological results of we applied cementless total hip replacement has been found to be successful when compared with the literature.