Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur romanında söz dizimi
Syntax in Ahmet Hamdi Tanpınar's novel 'Huzur'
- Tez No: 366584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN BARANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Kelime Grupları, Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Bu çalışmada Ahmet Hamdi Tanpınar'ın“Huzur”romanı, söz dizimi açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı,“Huzur”romanından hareketle Türkçe söz diziminde cümle öğelerinin ve kelime gruplarının özelliklerini ortaya koymaktır. Çalışmada Türkçe söz dizimi ile ilgili olarak önceden yazılan eserler temel çerçeve olarak kabul edilmiştir. Farklı kaynaklar ve romandaki örnekler de değerlendirilerek bir sınıflama yapılmıştır. Bu çalışma Cumhuriyet Dönemi Türk romanından alınan bir örnekten hareketle, cümlenin öğeleri ve kelime grupları ile ilgili tespitler yapmayı amaçlayan metin merkezli bir çalışmadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında eseri incelenen yazar ve incelenen eseri ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu eserin seçilme sebebi anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Türkçenin söz dizimi ile ilgili olarak yazılan kaynak eserler, makaleler ve tezlerden hareketle, kelime grupları ve bu grupların yapısı ile ilgili durumlar ortaya konmuş ve bu durumlar eserden seçilen örneklerle somutlaştırılmıştır. Eserin ikinci bölümünde cümle ve cümle öğeleri ile ilgili belirlemeler yine eserden seçilen örnekler üzerinde gösterilmiştir. Üçüncü bölümde cümle çeşitleri tek tek genel özellikleriyle tanıtılmış ve eserden örneklendirilmiştir. Dördüncü bölümde eserin çeşitli bölümlerinden seçilen otuz cümle, cümle öğeleri ve kelime grupları açısından değerlendirilerek tahlil edilmiştir. Son olarak da eserde yararlanılan kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Syntax in Ahmet Hamdi Tanpınar's Novel“Huzur”ABSTRACT In this work, Ahmet Hamdi Tanpınar's novel“Huzur”is reviewed from the point of syntax. The main purpose of this work is to shed light on the sentence units' and the word groups' features by working on the novel named“Huzur”.In this work, the productions created before about Turkish syntax is accepted as main limits. A classification is made by reviewing different resources and the examples in the novel.This is a text-centered work, aiming to make detections about sentence units and word groups from a sample taken from a Republic Period Turkish Novel.This work is made up of four chapters. In the introduction, some information is given about the novel and the novelist whose work was analyzed, and the reason why this novel was chosen.In the first chapter of the work, word groups and the structure of these word groups are exemplifed based on the creations which are written about Turkish syntax such as articles and dissersations.In the second chapter of the work, detections about sentences and sentence units are shown again, by the examples found in the novel.In our third chapter, sentence types are identified by its general features one by one and exemplified from the novel.In our fourth chapter, thirty random sentences chosen from novel's several chapters are analyzed from the point of sentence units and word groups. And finally, the resources which are used in this work of ours are given. KEYWORDS Syntax, Word Groups, Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur.