Orta ölçekli hayvancılık işletmelerinde yenilenebilir enerji kullanım olanakları ve örnek bir uygulama
Use of renewable energy faci̇li̇ti̇es i̇n medi̇um-si̇zed li̇vestock farms and a si̇mple appli̇cati̇on
- Tez No: 367398
- Danışmanlar: PROF. DR. POYRAZ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hayvancılık işletmesi, enerji sistemleri, Solar Energy, wind energy, livestock farm, energy cost
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Enerji, günümüzde insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından birisidir. Nüfus artışı, teknolojik gelişmeler, şehirleşme ve sanayileşme gibi parametrelerden dolayı, enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bundan dolayı, enerji ihtiyacı bütün ülkeler için çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmada, Tekirdağ iline bağlı Malkara ilçesindeki orta ölçek büyüklüğündeki hayvan çiftliğinin enerji ihtiyacını karşılamak için hibrid (güneş – rüzgar enerjisi) bir sistemin tekno-ekonomik uygulanabilirliği incelenmiştir. Sonuç olarak, bu çiftliğin enerji ihtiyacının %30 'unun güneş enerjisinden ve %20 'sinin rüzgar enerjisinden karşılandığında, işletmeye sağladığı ekonomik kazanç hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, energy is one of the most principal needs of the humanity. Due to population growth, technological advances, industrialization and urbanization, the need of using energy is increasing day by day. Therefore, the need of energy has become a major problem for all the countries. In this study, in the district of Malkara that is located in Tekirdağ province, to meet the energy requirements of a medium-scale livestock farm, the feasibility of the hybrid (solar-wind energy) techno-economic system is investigated. As a result, to meet the energy need of this animal farm, it is calculated from economic gains provided to be established a %30 of a solar energy system and %20 of a wind energy system.