Farklı Arsenik (As) konsantrasyonlarına maruz bırakılan Cyprinus carpio' da arsenik biyoakümülasyonunun ve biyokimyasal etkilerinin araştırılması.
Examination of arsenic bioaccumulation and biochemical effects on cyprinus carpio which is exposured by various arsenic concentrations
  1. Tez No: 367531
  2. Yazar: GÜL NİHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZİM UYSAL, YRD. DOÇ. DR. SAYİT ALTIKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Su Ürünleri, Biochemistry, Biology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Arsenik, Biyoakümülasyon, Cyprinus carpio, CAT, MDA, SOD, Arsenic, Bioaccumulation, Cyprinus carpio, CAT, MDA, SOD
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada; Sazan (Cyprinus carpio) balıkları 30 gün boyunca 500 ve 1000 µg/L oranlarında arseniğe maruz bırakıldı. Balıkların çeşitli dokularında arsenik biyoakümülasyon düzeyleri, antioksidan süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri ile bir lipit peroksidasyon ürünü olan malondialdehit (MDA) düzeyleri araştırıldı. Arsenik biyoakümülasyon analizleri Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi (AAS) ile yapıldı. SOD ve CAT enzim aktivite analizleri ile MDA düzeyleri ise spektrofotometre ile yapıldı. Sonuçlar arseniğin karaciğer, böbrek, kas, deri ve bağırsak dokularında akümüle edildiğini göstermiştir. Bir lipid peroksidasyon son ürünü olan MDA düzeyleri, kas hariç diğer tüm dokularda artmıştır. Diğer taraftan, balık dokularındaki CAT ve SOD enzim aktiviteleri kontrol grubuna kıyasla azalmıştır. Kas dokularında arsenik konsantrasyonuna bağlı olarak enzim aktivitelerinde farklılıklar gözlenmiştir. MDA düzeyleri ve enzim aktivitelerindeki artış dikkate alınırsa, karaciğerin arsenik toksisitesine cevap olarak etkilenmiş temel doku olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study; Carp (Cyprinus carpio) were exposed to 500 ve 1000 µg/L arsenic concentrations during 30 days. Bioaccumulation rates, antioxidant superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) enzyme activities and a lipid peroxidation product malondialdehyde (MDA) levels were examined in various fish tissues. Arsenic bioaccumulation analyzes were carried out with Atomic Absorbtion Spectroscopy (AAS). CAT and SOD enzyme activity analyzes and MDA levelswere performed with spectrophotometer. Results showed that arsenic was accumulated in liver, kidney, muscle, skin and intestinal tissues. As the final product of lipid peroxidation, MDA levels were determined to have increased in all tissues with the exception of muscle. On the other hand, CAT and SOD enzyme activities in the fish tissues were decreased as compared to the control group. In the muscle tissues, differences were observed in the enzyme activities depending on arsenic concentration. Considering the increases in enzyme inhibition and MDA levels, it can be said liver was the main tissue affected in response to the arsenic toxicity.