Kanola ve nadas sonrası buğday ve tritikalede verim, verim komponentleri ve kalite özellikleri
Yield, yield components and quality traits of wheat and triticale after rapeseed and fallow
- Tez No: 367559
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN KINACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: buğday, tritikale, ekim nöbeti, verim, kalite, wheat, triticale, rotation, yield, quality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırma, Eskişehir koşullarında farklı ekim nöbeti uygulamalarının, buğday ve tritikalede verim ve kalite özellikleri üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarlalarında, 2008-2009 üretim sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada, nadas sonrası ve kanola sonrası olmak üzere iki farklı ekim uygulaması ele alınmıştır. Çalışmada buğday olarak Orta Anadolu'da en geniş ekiliş alanına sahip olan Bezostaja 1 ve Kate A-1 çeşitleri ile tritikale olarak olarak Tatlıcak 97 ve Mikham 2002 çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma için yürütülen deneme, dört tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, iki uygulama arasında, tritikale ve buğdayda verim ve kalite özellikleri üzerine etki bakımından, istatistik anlamda önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Tritikale ve buğday çeşitleri arasında da incelenen özellikler açısından önemli farklar bulunmuştur. Buğday ve tritikalede nadas sonrası ekimde elde edilen verim ve kalite değerleri, kanola sonrası ekim uygulamasından elde edilen değerlere göre daha yüksek bulunmuştur. Bu farklılığa, verim ve kaliteyi etkileyen ögelerin çoğunun nadas sonrası ekimde daha büyük oranda etki yapmaları neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in the field of Agricultural Faculty of Eskişehir Osmangazi University in 2008-2009 growing seasons in order to determine the effects of different rotation (planting after fallow and after rapeseed ) on yield and quality traits of wheat and triticale. The rotation systems were tested on two bread wheat cultivars (Bezostaja-1, Kate A-1) and two triticale cultivars (Tatlıcak 97, Mikham 2002) under siplit plot design, with four replications. Results indicated that the effects of this two different rotation systems on yield and quality traits were statistically different. It was also found that important differences exist between triticale and wheat cultivars in studied characterstics. Yield and quality values obtained from wheat and triticale after fallow application were higher. This results generated from the higher values of yield and/or quality components effects in after follow aplication.