Gazzali'ye göre Allah'ın sıfatları
- Tez No: 367807
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gazzali, Allah'ın Sıfatları, Zat-Sıfat İlişkisi, İsim-Müsemma, Ghazzali, Allah's Attributes, The Relationship between entity and attributes, Name-Naming
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
“Gazzali'ye Göre Allah'ın Sıfatları”isimli tezimizin konusu, adından da anlaşılacağı üzere, Gazzali'nin sıfatullah meselesindeki görüşlerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın giriş kısmında ilk olarak tezin konusu, amacı, önemi ve yöntemi üzerinde durulmuştur. İkinci olarak Gazzali'nin hayatı, eserleri ve ilmi kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde sıfatullah probleminin niçin ve nasıl başladığına dair tarihi arka planı araştırılmıştır. Bu bölümde ayrıca Müşebbihe ve Mücessime, Mutezile, Selefiyye ve Ehl-i Sünnet'in sıfatullah hakkındaki görüşleri tahlil edilmiştir. İkinci bölümde ise Gazzali'nin meseleye bakışı çerçevesinde Allah'ın zati, subuti, fiili ve haberi sıfatları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu bölümde ayrıca zat-sıfat ilişkisi ile isim-müsemma konuları da Gazzali'nin eserlerinden yola çıkarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak Gazzali'nin sıfatullah meselesinde Ehl-i Sünnet düşüncesine paralel bir bakış açısı sergilediği, kendisinden önceki geleneği tüm yönleriyle taklit etmek yerine müteahhirun kelam geleneğinin bir temsilcisi olarak zamanın İslam felsefesi anlayışını da dikkate alan bir bakış açısıyla ve farklı örneklerle sıfatullah sorununu kaleme aldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of my thesis entitled“Attributes of Allah by Ghazzali, entitled”, as the name implies, investigates n the opinions of Ghazzali about the Attributes of Allah. In the introduction part of the study, we initially focused on the subject of the thesis, purpose, importance and method. Secondly the information about Ghazzali's life, works and personality are given. In the first part, historical background related with why and how to start the problem of Attributes of Allah has been investigated. Additionally, the opinions of Mushabbiha and Mucessime, Mu'tezile, Salafiyya and Ahl al-Sunnah about Attributes of Allah in this section, have been analyzed. As for in the second part, zati, subuti, fiili and haberi attributes of Allah have been subjected with a critical assessment within the framework of Ghazzali's view. In addition, the sbujects about the relationship between Allah's entity and His attributes, name and naming have tried to expose based on the works of Ghazzali in this section. As a result, Ghazzali has exposed paralel perspective to the idea of Ahl al-Sunnah on the issue of attributes of Allah. Instead of imitating the theological tradition before him with all aspects, as a representative of muteahhirun Kalam tradition, it is seen that he has penned the problem of attributes of Allah with the perspective that takes into account Islamic philosophy understanding in his time different samples.