Gazete tasarımı ilkelerine göre yerel gazetelerin incelenmesi (Adana ili örneği)
Review of local newspapers in terms of the principles of newspaper design (The case of the city of Adana)
- Tez No: 367813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazete Sayfa Tasarımı, Gazete Tasarım Prensipleri, Newspaper Page Design, Newspaper Design Principles
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde gazete editörleri, haber ve bilgi içeriğinin kalitesi ve özgünlüğü kadar, en-formasyonun okuyucuya nasıl ve ne kadar etkili bir şekilde sunulacağını düşünmek zo-rundadır. Ülkemizde ulusal ve yerel alanda yayın yapan birçok gazete bulunmaktadır. Görselliğin hayatımızın her alanına sızdığı bugünlerde gazete okuyucusu da haberlerin ve yazıların sunum şekillerine önem vermekte ve mesajı çok çabuk bir şekilde yorulmadan almak istemektedir. Sayfa tasarımının önem kazandığı günümüzde yayın yapan gazetelerin, okuyucuyu say-faya çeken ve okunurluğu artıran gazete tasarım prensiplerine ne derece bağlı oldukları konusu araştırılmalı ve gazete tasarımında yapılması gereken doğru uygulamalar göste-rilmelidir. Bu çalışmada da, gazete tasarımında uygulanan temel ilke ve prensipler örnek şekillerle anlatılmaya çalışılmıştır. Bu ilke ve prensipler, tasarımda katı bir kural olarak değil, alanda daha önce çalışan ve alanı araştıran kişilerin deneyim ve bilgilerinden yola çıkı-larak hazırlanmıştır. Ayrıca çalışmada, Adana yerel gazetelerinden örnekleme alınan dört gazete, sayfa tasarım ilkelerine uygunluk açısından incelenmiş ve birçok sayfa tasarım hatası tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, newspaper editors should consider not only the quality and uniqueness of the content of the news and information, how, and how effective the information may be presented to the reader. There are a lot of newspapers being circulated in our country at both national, and local level. In today's world, where visuality has permeated in every step of life, newspaper readers also attach importance to the ways by which the news and articles are presented, and seek to receive the message in the quickest and easiest way possible. In today's world, where page design has come into prominence, the newspapers in circu-lation should be examined in terms of the elements, which attract the readers to their pages, and on how committed they are to the newspaper design principles, which en-hance the readability thereof, and the proper practices in terms of newspaper design should thereby be indicated. In this study, it has been intended to describe the basic elements and principles being applied in terms of newspaper design by means of exemplary patterns. These elements and principles have been worked out not as harsh design rules, but in pursuit of the experiences and knowledge of those who served, and inquired in this field previously. There are four newspapers, having been sampled herein among the local newspapers being circulated in the city of Adana, and numerous page design mistakes have further been singled out, upon having the said newspapers reviewed in terns of compliance with the page design principles.