Çözüm Süreci karikatürlerinin değerlendirilmesi: Salih Memecam örneği (2010-2014)
Assessment of Resolution Process cartoons: Sali̇h Memecan sample (2010-2014)
- Tez No: 367814
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Çözüm Süreci, Karikatür, Salih Memecan, Söylem Analizi, resolution process, cartoon, Salih Memecan, discourse analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Yeni gelişen teknolojilerle birlikte iletişimin gücü artmış, gazete, dergi ve televizyonlarda karikatür varlığını hissettirmeye başlamıştır. Genel olarak çizgi yoluyla mizah yapma sanatı olarak ifade edilen karikatür, insanları güldürürken düşündürmeye sevk eder. Az sözle ya da sadece çizgiyle okuyucuya sunulan karikatür, insanları etkileme açısından gitgide önem kazanmıştır. Bu anlamda ülke gündemindeki olaylar karşısında halkın desteğini almak için karikatürler çizilmeye başlanmıştır. Otuz yılı aşkın süredir devam eden, binlerce kayıp verilen terör sorununun sona ermesi için başlatılan çözüm süreci karikatürlerinin incelendiği tez çalışmasında, Salih Memecan'ın karikatürlerine yer verilmiştir. Söylem analizine başvurulan tez çalışmasında amaç; Salih Memecan tarafından çözüm sürecinde çizilen karikatürlerin ne kadar yer bulduğunun, sürece destek verip vermediğinin, Memecan'ın sürece bakışının incelenmesidir. Bu bağlamda dört yılda çizilen karikatürler incelenmiş, süreçle ilgili görüşlerini alabilmek için röportaja yer verilmiştir. Yapılan analizler ve röportaj neticesinde çizerin süreçle ilgili görüşleri hakkında net bilgiye ulaşılmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda, Salih Memecan'ın çözüm sürecine destek verdiğini, süreç boyunca yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini, halka olumlu mesajlar aktardığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Power of communication has increased with new emerging technologies and cartoon has begun to made its presence felt in newspapers, magazines and television. Cartoon which makes people laugh and induce to think at the same time is generally refers as the art of making humor with comic. Cartoon which present to reader with less text or only line has increasingly gained importance in terms of influence people. In this sense, cartoons has begun to drawn to get public support in the face of country's agenda events. This thesis analyses Salih Memecan's cartoons about resolution process that initiated to end terror problems that has been ongoing over thirty years and loss of thousands. Aim of thesis that is referenced to discourse analysis is examine to frequency of cartoons, Salih Memecan's support and point of view to resolution process. In this sense, in the last four years cartoons of Salih Memecan has examined and included a interview about his opinion for resolution process. As the result of the analysis and interviews, it was accessed that the certain knowledge being about 'process' of cartoonist. It may be possible to say Salih Memecan sports this 'process' and gives messages to the people.