Discussions on democracy in the Ottoman Empire before the first constitution
Osmanlı İmparatorluğu'nda I. Meşrutiyet öncesinde demokrasi üzerinde tartışmalar
- Tez No: 368049
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZER TÜRKÖNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: I.Meşrutiyet, Demokrasi, Yeni Osmanlılar, Usûl-i Meşveret, The First Constitution, Democracy, the Young Ottomans, Usûl-i Meşveret
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
19.yüzyılın ilk yarısında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan demokrasi tartışmaları, özellikle I.Meşrutiyet öncesi dönemde, oldukça ihtilaflıdır. I.Meşrutiyet öncesi dönemde, demokrasi üzerine tartışmalar yürüten Yeni Osmanlılar, bazen demokrasi kavramını savunmuş bazen ise demokrasiyi temsili hükümet bağlamında kast ederek farklı açıklamalarda bulunmuşlardır. Batı'dan (Avrupa'dan) aldıkları demokrasi, parlamento, seçim, vb. kavramlara İslam hukukundan (Şer'i Hukuk'tan) meşveret, şûrâ, biat and ehlü'l-hal ve'l-akd gibi karşılıklar bulmaya çalışmışlardır. Yeni Osmanlılar'ın uzun süren çabaları sonucunda ulaşılan“Meşruti”(Anayasal) hükümet uzun ömürlü olmamış; fakat Türk siyasi düşünce geleneğinde yeni bir tartışma alanının açılmasına vesile olmuştur.Bu çalışma, demokrasi ve meşruti bir hükümet üzerine fikir yürütmüş olan bir grup entelektüel Osmanlı aydınının düşüncelerini ve argümanlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The early discussion of democracy in the Ottoman Empire, mainly before the First Constitution, is a controversial issue. The Young Ottomans struggled with the term democracy in the decade preceding the first Constitution in 1876. The Young Ottomans sometimes defended the term democracy as a representative government, but at other times they used different expressions to indicate democracy. They attempted to find references, such as the concepts meşveret, şûrâ, biat, and ehlü'l-hal ve'l-akd, to Islamic law (Shari 'a) and the history of Islamic societies related for Western (European) concepts like democracy, parliament, elections, and public opinion. The“Meşruti”(Constitutional) government that the Young Ottomans achieved as a result of their struggle was not long lived, but it was the start of a new field of discussion in the tradition of Turkish political thought. This paper attempts to propose the thoughts of a group of the Ottoman intellectuals who defended and argued for the term of democracy and the Meşruti government.