Türk romanında dijitalleşme: E-kitap
Digitalization in the Turkish novel: E-book
  1. Tez No: 368152
  2. Yazar: DERYA AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAHRİ KÜÇÜKERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İletişim Bilimleri, Turkish Language and Literature, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: roman, e-kitap, post-roman, dijitalleşme, yeni medya, novel, e-book, post-novel, digitalization, new media
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Gelişen teknolojik olanaklar yeni bir medya ortamı ile birlikte yeni medya araçlarını da beraberinde getiriyor. Bu yeni medya araçları iletişim konusunda sağladığı kolaylıkla beraber hayatın içine nüfuz ederek yaşamdaki birçok öğenin değişimine, gelişimine ve dönüşümüne ortam sağlıyor. Bu bağlamda bir edebiyat ürünü olan roman türü de teknolojik gelişmeler çerçevesinde yeniliklere doğru gidiyor. Dijitalleşme ile birlikte ortaya elektronik kitap kavramı da çıktı. Bu çalışmada; multimedya öğelerini de içinde harmanlayabilen elektronik kitapların geleneksel roman türüne göre olan farkları incelenmiş ve post-roman olarak adlandırabileceğimiz yeni bir roman türünün yakın gelecekte ortaya çıkabileceğine dair öngörüde bulunulmuştur. İncelemeler için iletişim kuramcıları Marshall McLuhan, Harold A. Innis ve Manuel Castells'in kuramlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Emerging technological possibilities on new media environment are resulted with new media tools. The new media tools easily penetrate into life as changing life and many elements of life by development and transforming. As a result, novel as a product of literature is being updated due to technological development. The concept of electronic book digitalization is being occured with new approaches. In this study, by using the elements of multimedia electronic books and comparing them with examined traditional, the differences are analyzed and predictions are made as post-novel style in literature will be popular in near future. Communication theorist Marshall McLuhan, Harold A. Innis and Manuel Castells' theories are utilized and evaluated.