XVII. yüzyıl klâsik Türk şiirinde mevsimler
Classic century seven seasons on Turkish poem
- Tez No: 368203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mevsim, Bahar, Hazân, Nevrûz, Nev-bahâr, Season, Spring, Hazân, Nevrûz, Nev-bahâr
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET XVII. YÜZYIL KLÂSİK TÜRK ŞİİRİNDE MEVSİMLER KORKUNÇ, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Atilla BATUR Temmuz, 2014, 174 sayfa XVII. Yüzyıl Klâsik Türk Şiirinde Mevsimler adlı tez çalışmamızda XVII. Yüzyılda yaşayan şâirlerin mevsimleri şiirlerinde ele alışlarını inceleme gayreti içinde bulunduk. Tez çalışmamıza başlamadan önce şâirlerin yaşadığı yüzyılı araştırdık. Zira bir sanatçı eserinde neyi veya hangi konuyu işlerse işlesin yaşadığı dönemde meydana gelen olumlu veya olumsuz durumlardan bağımsız bir şekilde ürün vermesi beklenemez. Bu sebeple çalışmamıza incelediğimiz dönemi araştırarak başladık. XVII. Yüzyılın siyasi, edebi ve toplumsal hayatına göz atıldıktan sonra çalışmanın ana kaynağı olan divânlar detaylı bir şekilde araştırılarak mevsimler ile alakalı beyitler tespit edildi. Bu yüzyılda yaşayan ve çalışmaya dâhil edilen her şairin divânından tespit edilen beyitler yine kendi içerisinde sınıflandırılarak tez çalışmasının içerisinde yer almıştır. Sınıflandırma“Bahâr”,“Nev-bahâr”,“Nevrûz”,“Kış”,“Sonbahâr”ve“Yaz”şeklinde yapılıp detayları ile incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya dâhil edilen beyitlerde mevsimlerle alakalı beyitlerde anahtar kelimeleri bulup bu kelimeler üzerinden çalışmamızın ana konusu olan mevsimleri çeşitli yönleri ile çalışmaya dahil ettik. XVII. Yüzyıl Osmanlı sahasında Nâbî, Neşâtî, Nâ'ilî, Nef'î, Şeyhülîslâm Yahya gibi usta şâirler yaşamıştır. Çalışmamıza öncelikle bu şâirlerin eserlerini incelemekle başladık. Şâirlerin eserlerinden derlenen beyitler ve bentler çalışmamız içerisinde yer almıştır. İşte bu çalışmamızda, XVII. yüzyıl şâirlerinin eserlerinde mevsimleri Klâsik Türk Şiiri içerisinde ele alışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLASSIC CENTURY SEVEN SEASONS ON TURKISH POEM KORKUNÇ, Ahmet Master Thesis, Turkish Language and Literature Supervisor: Assoc. Prof. Atilla BATUR July, 2014, 174 pages XVII century Classic Turkish Poetry Seasons named thesis study, XVII. Century poets have made in their effort to review discussed in his poems the seasons. Thesis work investigated the lives of poets before the 20th century. As an artist, what or which topic will function in processes occurring during the period experienced by positive or negative situations cannot be expected to provide an independent way to product. For this reason, we examine the period researched. In the XVII century, political, literary and social life, which is the main source of the eye after a detailed study of the way about the seasons through verses sofas were detected. Living and working in this century are included in each of the verses from the book of the still classified in his own treatise has been involved in. Classification of the“Bahâr”,“Nev-bahâr”,“Sonbahâr”,“Winter”,“Nevrûz”and“Summer”with details of whether or not in the form of ond. The poems included in the study to find the keywords that the poems, unrelated words are the main subject of our work through the seasons have included working with the various aspects of the. In the XVII century, the Ottoman Court, Nâbî, Neşâtî, Nâ'ilî, Nef'î, Şeyhülîslâm Yahya, as master poets. We first started to study the works of these poets. The works of poets involved in the work on the compiled verses and dykes. This study, XVII. century in the works of the poets of the classical Turkish Poetry homepage and addressed within the seasons studied.