Yalnız bireyden toplumsal duyuşa doğru Gülten Akın şiiri
Gülten Akın's poetry from lonely individual to social perception
- Tez No: 368217
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gülten Akın, Şiir, Bireysellik, Toplumsallık, Gülten Akın, Poem, Individuality, Sociality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET YALNIZ BİREYDEN TOPLUMSAL DUYUŞA DOĞRU GÜLTEN AKIN ŞİİRİ GENÇ, Yasin Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem KAYABAŞI Temmuz, 2014, 164 sayfa Bu araştırmada Gülten Akın'ın ilk kitabı Rüzgar Saati (1956)'dan son kitabı Beni Sorarsan (2013)'e kadar olan kitaplarında yer alan şiirlerinin bireysellik-toplumsallık bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır.“Şiirini yaşamdan çıkaran bir ozan neyi yaşarsa onu yazar”diyen Akın'ın şiir serüveni de hayatına paralel olarak dönemsel bazı değişiklikler göstermiştir. İlk üç şiir kitabı olan Rüzgâr Saati, Kestim Kara Saçlarımı ve Sığda'da çoğunlukla genç bir kadının yalnızlığı, özlemi, sevgisi ve hüznü gibi bireysel izlekler takip edilirken“Kırmızı Karanfil”le başlayan dönemde ise bakışını topluma yönelten şairin izlek seçimi de değişmiştir. Gerek Anadolu insanının fakirliği gerekse ülkenin içinden geçtiği süreç şairi yoksulluk, göç, direniş ve sistem eleştirisi gibi meselelere yöneltmiştir. 90'lı yıllara gelindiğinde toplumsal hayatta oluşmaya başlayan dinginlik Gülten Akın'ın şiirine de yansımış ve 1991'de yayınlanan Sevda Kalıcıdır'la beraber Gülten Akın şiirinde geçmişin sorgulandığı yeni bir dönem başlamıştır. Bu yeni dönemde de toplumsal hassasiyetini devam ettiren şair, bu kez olayların içindeki heyecanlı birey olarak değil, oldukça yoğun tecrübeye sahip yaşlı bir bilgenin gözüyle toplumu irdeler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GÜLTEN AKIN'S POETRY FROM LONELY INDIVIDUAL TO SOCIAL PERCEPTION GENC, Yasin M.A. Thesis, Department of Turkish Language and Literature Supervisor: Assist. Prof. Dr. Özlem KAYABAŞI July, 2014, 164 pages In this research, it was aimed to evaluate Gülten Akın's poems that are in her books from her first book Rüzgar Saati (1956) to her last book Beni Sorarsan (2013) in the context of individuality-sociality. Poetry adventure of Akın who says“The poet that brings her/his poem from the life writes what he/she lives.”displayed some periodical changes in parallel with her life. When it was followed individual themes such as loneliness, longing, love and sorrow of a young woman in her first three books, Rüzgar Saati, Kestim Kara Saçlarımı, Sığda, theme selection of the poet who direct her glance to society changed in the period beginning with Kırmızı Karanfil. Both the poverty of Anatolian people and the process that the country went through diverted the poet to the matters such as poverty, migration, resistance and critism of the system. When it came to 90s, calmness beginning to form in social life reflected in the poems of Gülten Akın and a new period in which the past was questioned began in Gülten Akın's poem together with Sevda Kalıcıdır published in 1991. The poet that continued her social sensitivity examined the society not as an excited individual in events but with the eyes of an experienced wise person.