Deha ile yalnızlık arasında romantik bir sanatçı: Caspar David Friedrich
A romantic artist between genious and solitude Caspar David Friedrich
  1. Tez No: 368218
  2. Yazar: FERGANA KOCADORU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: 19. Yüzyıl, Almanya, Romantizm, Caspar David Friedrich, Doğa, Deha, Yalnızlık, Alman Romantizmi, 19th Century, Germany, Romanticism, Caspar David Friedrich, Nature, Genius, Solitude, the German Romanticism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Alman Romantizmi'nin en ünlü temsilcilerinden olan Caspar David Friedrich'in hayatından ve eserlerinden yola çıkılarak gerçekleştirilmiştir. Sanatçının eserleri gerek Alman Romantizmi kapsamında gerekse diğer sanatsal dönemler içerisinde oynadığı öncü rolü, kendi çağını aşan üstün sanat yönü, deha ile karışık yalnızlığı ve toplumsal soyutlanması açılarından ele alınmıştır. Araştırmada 18. Yüzyılda doğan ve 19. Yüzyılda eser veren Caspar David Friedrich'in sanatsal kişiliği ve çalışmaları analiz edilmiş, dönemin Alman toplumunun sanat anlayışı içerisindeki farklı nitelikteki sanatsal özellikleri irdelenmiştir. Caspar David Friedrich, eserleriyle Alman Romantizminin öncü bir sanatçısı olarak gerek Alman Romantizmini, gerekse ondan sonra gelen sanat akımlarını temelden etkilemiştir. Friedrich'in kendi toplumuna ve dönemine yabancılaşarak anlaşılamamanın verdiği büyük endişelere rağmen toplumları ileriye götürecek öngörü, fikir, duygu ve düşüncelerini resimlerine renkler, şekiller, çizgiler ve semboller halinde aktarmaktan vazgeçmemesi yönüyle de övgüye değerdir. Bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre Caspar David Friedrich, Almanya'nın Fransız'lar tarafından işgal edilmesine karşı çıkan sanatçılardan birisi olarak milli bir sanatçı özelliği ile büyük ve birleşik Almanya ideali doğrultusunda eserler yapmıştır. Milli karakterini hiç yitirmemiş olması sebebiyle 1930'lu yıllarda Nazi Almanya'sında başka sanatçıların eserleri imha edilirken O'nun eserlerine dokunulmamıştır. Caspar David Friedrich'in sanatçı kişiliği ve eserleri analitik olarak değerlendirilerek ve resimlerindeki renkler, doku, perspektif, konu ve sembollerden yola çıkılarak, sanatçı kişiliği ile ilgili bir takım sonuçlara ulaşılmıştır. Sanatçının Alman Romantizmi'ne ve diğer sanatsal dönemlere olan katkısı ve etkisi irdelenmiş, bazı sanat dallarına olan öncü rolü yorumlanmış; modern ve postmodern sanatı doğrudan etkilediği gerçeği betimlemelerle gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study was developed out of the life and art works of Caspar David Friedrich's who is one of the most prominent representatives of the German Romantic Movement. The artworks of the artist were addressed with regards to Caspar David Friedrich's pioneering role both for the German Romantic Movement and for the other artistic eras, his superior artistic aspects beyond his era as well as his social isolation form society and his solitude covered with genius. In this study, the artistic aspects and artworks of Casper David Friedrich have been analyzed, who was born in the 18th century and produced work of art in the 19th century, and his artistic properties which went above and beyond the artistic understanding of that German society have been examined. Caspar David Friedrich, as a pioneering artist of the German Romantic Movement, substantially affected the German Romanticism and the art movements of following eras. In his works, it is praiseworthy that, with his revolutionary method and style, Friedrich always continued conveying thoughts, ideas, feelings and anticipations in the form of drawings, patterns and symbols in his paintings to lead the societies forward despite the agonies of being not understood by alienating from his society and his era. According to the findings of the present study, Caspar David Friedrich, who opposed the French occupation of Germany, produced pieces of art with the ideal of“great and united Germany”possessing an identity of“national artist”. By virtue of never losing his national identity, while the other artists' works had all been destructed during the Nazi era in Germany, Friedrich's works remained untouched. This study presents conclusions about Friedrich's artistic personality on the basis of the colors, patterns, perspectives, subjects and symbols in his paintings by analyzing his artistic identity and works of art. The artist's effects and contributions to the German Romantic Movement was examined, his pioneering role in several fields of art was interpreted, his direct contributions to the modern and post-modern art were revealed by means of portrayals.