William Saroyan'ın eserlerinde etnik kimlik ve diaspora
Ethnic identity and diaspora in the works of William Saroyan
  1. Tez No: 368415
  2. Yazar: HÜMEYRA SEREN YENİÇERİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAGİHAN HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, American Culture and Literature, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Diasporası, Etnik Kimlik, Aidiyet, Asimilasyon, Kültür, Armenian Diaspora, Ethnic Identity, Belonging, Assimilation, Culture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
20. Yüzyılın başlarındaki yoğun göç dalgasıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde şekillenen Ermeni diasporası, etnik kimlikle ilgili birçok eserin üretildiği bir edebiyat meydana getirmiştir. Bu çalışma, bu edebiyatın bir parçası olan Ermeni-Amerikan yazar William Saroyan'ın eserlerinde, bireyin Ermeni ve Amerikan kimlikleri arasında kalmışlığı ve yaşadığı diaspora deneyimini göstermeyi hedeflemektedir. Ailesi Bitlisli olan Saroyan'ın eserlerinde bulunan Bitlis, Ermenistan, Amerika üçgeninin bireyde oluşturduğu yansımalar anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bireyin deneyimlediği kültürel ve kimliksel meseleler anavatan, anadil, aile ve kültür kavramlarına yaklaşımları yönünden ele alınmaktadır. Bu çalışmada ayrıca, bireyin birden fazla kimliğe hissedebileceği aidiyetin imkanı ve sınırları sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Armenian Diaspora, which was shaped in the USA with the intense wave of immigration in the beginnings of the Twentieth Century, created a literature in which many literary works about ethnic identity was produced. This study aims to show the individual's existence between Armenian and American identities and his/her diaspora experience in the literary works of William Saroyan, an Armenian-American writer, who was a member of Literature of Armenian Diaspora in the USA. Reflections of the triangle of Bitlis, Armenia and America occurred in the individual in the works of Saroyan whose family is from Bitlis is tried to be understood. Cultural and identity issues experienced by individuals are discussed in terms of their approach to the concepts of motherland, mother tongue, family and culture. In this study, possibility and boundaries of belonging, which the individual can feel towards more than one identity, are also questioned.