Stability investigation of eti borax mine Hisarcik tailing dam using finite element analysis
Sonlu elemanlar analizi ile eti boraks madeni Hisarcık atık barajının stabilitesinin değerlendirilmesi
- Tez No: 368773
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE ŞEBNEM DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Atık Barajı, Şev duraylılığı, Baraj duraylılığı, Sonlu Elemanlar Analizi, Tailing dam, Slope Stability, Dam Stability, Finite Element Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Atıkların depolanması maden tesisinin bir parçasıdır. Çünkü madencilik sırasında üretilen atık maddeler bu şekilde depolanacaktır. Günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle beraber, hammaddelere ihtiyaç da artmaktadır ve bu da maden endüstrisinin gelişmesine neden olmuştur. Dolayısıyla, atık maddelerin depolanması ve güvenilir atık barajı için bir planın olması gerekmektedir. Bu çalışmada Kütahya'daki Emet Boraks madeninin, Hisarcık atık barajının durağlılık problemleri ele alınarak, bu barajın yerleşlemsı ve durumunda durağlılık durumu araştırılmış ve incelenmiştir. Bu konudaki gerekli veri literatürdan incelemeleri ve daha önceki JMS Ltd. Şti. (Jeoloji Mühendislik Sondaj), inşaat mühendisi araştırma grubunda yapılan araştırmalardan temin edilmiştir. Analiz sonlu elemanlar PHASE 2 v.8.01 modelleme yazılımıyla tamamlanmıştır. Elde edilen sonuçlarda, ilgili barajın durağlılığı konusunda değerlendirmeler ve öneriler surulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tailing impoundment is a part of mining facilities which deposits the waste material produced during the mining process. Today, with modern technological developments, the need for raw materials has also increased, which resulted in the development of mining industry. Therefore, there should be a plan for tailing storage and constructing a reliable tailing dam to store waste materials. In this study, the current and reckoning condition of the height rising in Hisarcik tailing dam is investigated for any potential stability problems. This tailing dam is one of the main tailing impoundments in Emet Borax mine, which is located within the province of Kütahya. The required data and input parameters were obtained from the literatures and the previous site investigation report, which was prepared by one of the civil engineering research groups at JMS (Jeoloji Mühendislik Sondaj) under the supervision of ETIMINE design department. This analysis is based on the finite element method conducted via PHASE 2 v.8.01 modeling software. The results represent the dam stability estimations and recommendations.