Azerbaycan Ahıska Türkleri'nin din eğitimi ve dinî hayatı üzerine bir inceleme
A study on Azerbaijan Ahiska Turks religious education and religious life
  1. Tez No: 369035
  2. Yazar: NİGAR ŞAKİROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BUYRUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahıska, Azerbaycan, Ahıska Türkleri, Din, Eğitim ve Din Eğitimi, Ahıska, Azerbaijan, Ahıska Turks, Religion and Religious education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Ahıska Türkleri'nin millî kimliği, Azerbaycan'da yaşayan Ahıskalıların din eğitimi ve dinî hayatı incelenmektedir. Araştırmada, Ahıska Türkleri'nin yaşadıkları, milli ve dinî mücadeleleri hakkında kısa bir bilgi verilmiştir. Ahıska Türkleri'nin 1944 yılı, Orta Asya sürgünü ile Azerbaycan'a geliş (1956-1960) ve günümüz Azerbaycan'daki Ahıska Türkleri'nin sosyo-kültürel hayatında dinin rolü de ele alınmıştır. Bu tez genel eğitimde Azerbaycan Ahıska Türkleri'nin din eğitimi ve dinî hayatı işlenmiştir. Araştırmanın verileri genelde Türkiye kütüphanelerindeki konuyla ilgili kaynaklardan elde edilmiştir. Araştırma hazırlamasında literatür taraması ve karşılaştırması, içerik analizi, gözlem ve görüşme usulü teknikleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present thesis analyses the national identity, religious education and life style of Ahiska Turks living in Azerbaijan. It is given brief information about their experiences, national and religious struggles in the study. The exile of Ahıska Turks to Middle Asia in 1944, their settling in Azerbaijan (1956–1960) and the role of religion in the social and culturel life of Ahıska Turks is also dealt with. The thesis focuses on the religious education and life of Ahiska Turks in their general education. The reseach was done in Turkish libraries, the literature includes the sourses available on the subject in question. During the course of study a variety of techniques like comparing, contrasting and observation are used.