XIX. yüzyıl Osmanlı tarihçiliğinde Ahmet Cevdet Paşa
Ahmet Cevdet Pasha i̇n 19th century Ottoman
  1. Tez No: 369086
  2. Yazar: ÖZGÜR CAĞIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SEYDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Cevdet Pasha, Ancient Historians, Ottoman Empire, Ottoman Historiography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Her medeniyet ve kültür, kendine özgü bir tarih felsefesi ve tarih yazım geleneği geliştirmiştir. Bu anlamda Osmanlı Devleti de köklü bir tarih yazıcılığı geleneğine sahip olmuştur. Osmanlı tarihçileri kuruluştan itibaren olayları kayıt altına almışlardır. XIX. yüzyıl da ise Osmanlı tarihçiliği farklı bir seyir izlemiştir. Bu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı tarih yazıcılığı, geleneksel yazım modelini aşarak İslam tarihi ve Osmanlı tarih anlayışı dışında eserler vermiştir. Osmanlı tarihçiliği, Avrupa'da gelişen milli tarih akımından etkilenerek yeni içerikler kazanmaya başlamıştır. Bu düşünceler doğrultusunda Osmanlı tarihçiliğinde önde gelen şahsiyetlerden biri Ahmet Cevdet Paşa'dır. Son devir Osmanlı medresesinde yetişen ve Avrupa tarih birikiminden yararlanan Ahmet Cevdet Paşa, modern Osmanlı tarih yazıcılığının öncüsü olmuştur. Ahmet Cevdet Paşa tarihi olayların, sadece kronolojik bir sıralama olarak değil, bir bütün olarak ele alınması ve belgelerin eleştiri süzgecinden geçirilerek incelenmesi gerektiğini kavrayan ilk Osmanlı tarihçilerinden birisi olmuştur. Anahtar Kavramlar: Ahmet Cevdet Paşa, Vakanüvis, Osmanlı Devleti, Osmanlı Tarih Yazıcılığı
Özet (Çeviri)
Each civilization and culture has their own historical philosophy and a tradition of writing history. For that matter, Ottoman Empire, too, had its deep-rooted tradition of writing history. Since the very beginning of the founding, Ottoman historians kept detailed record of the events. As to 19th century, they pursued a different course. From the second half of that century on, Ottoman historiography went beyond the conventional type of writing and produced works that are considered as out of the sense of history of Islam and Ottoman history. In accordance with these thoughts, one of the prominent figures in Ottoman historiography is Ahmet Cevdet Pasha. Having being raised at the last era of Ottoman madrasas and benefiting from the European experiences of history, Ahmet Cevdet Pasha had pioneered the modern Ottoman history writing. He was one of the few historians who realized that events should not only be recorded chronologically but also to be taken into consideration as a whole and the documents should also be filtered and studied through criticism.