Ulus-devlet ve küreselleşme bağlamında İsmet Özel'in toplum, millet ve vatan tasavvuru
İn the context of globalization and the nation-state, İsmet Özel's imagination about society, nation and homeland
- Tez No: 369162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİ AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulu-Devlet, KüreselleĢme, Toplum, Millet, Vatan, Milliyetçilik, Türk, ModernleĢme, Ġsmet Özel, Nation-State, Globalization, Society, Nation, Nationalizm, Turkish Ġdentity, Ġsmet ÖZEL
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu araştırmada“Ulus-Devlet ve Küreselleşme bağlamında İsmet Özel'in ”Toplum“, ”Millet“ ve ”Vatan“ kavramlarının tartışılması hedeflenmektedir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. I. Bölüm, ulus-devletin tarihsel serüveni ve onu ortaya çıkaran faktörler temel alınarak yapılan tartışmalardan oluşmaktadır. Ulus-Devletin doğuşu ve gelişimi, ulus-devleti ortaya çıkaran ekonomik, sosyal ve kültürel faktörler, aydınlanma ve ulus devlet ilişkisinde ulus devletin felsefi arkapılanı, kapitalizmin doğuşu ve ulus-devlet ilişkisi, ulus devlet ve milliyetçilik, ulus-devlet ile alt kimlikler arasındaki ilişkiler, ulus-devlet küreselleşme ilişkisi gibi bölümlerin tartışmasını kapsamaktadır. II. Bölümde Küreselleşme kavramı üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde, küreselleşmeyi ortaya çıkaran temel faktörler, küreselleşme kapitalizm ilişkisi, modernleşme sürecinin küreselleşmeye etkisi, küreleşmenin ekonomik, kültürel ve siyasi boyutları, küreselleşme emperyalizm, küreselleşme dünya sistemi, küreselleşme hareketlerinin ulus-devlet yapısına etkisi gibi konuların detaylı incelenmesi yapılmaktadır. Son bölümde, genel olarak İsmet Özel'in hayat macerası ve özellikle toplumsal alana, yani Türkiye'nin geleceğine dair fikirleri tartışma konusu yapılmaktadır. Bu bağlamda 1960'lı yılların başında İsmet Özel'in, eğilim gösterdiği sosyalist fikir ortamından, 1973'ten sonra yöneldiği ”İslami" düşünce odağına, 2000'li yıllarda odak noktası olarak seçtiği milli/Türk hassasiyetine kadar her üç dönem ayrıntılı olarak bu bölümde incelenmektedir. İsmet Özel'in bu genel fikirlerinden sonra, Onun düşünce sisteminde merkezi yer tuttuğunu düşündüğümüz ve çalışmamızın esasını oluşturduğunu belirttiğimiz üç temel kavram üzerinde durulmaktadır. Bunlar, sırası ile Toplum, Millet ve Vatan kavramlarıdır. Bu araştırmada incelenen kavramlar, İsmet Özel'in metinleri esas alınarak bir bakıma arkeolojik bir kazıyı andıran bir incelemeye ve metin analizine tabi tutularak, ulus-devlet ve küreselleşmenin bu kavramlar üzerindeki izdüşümleri ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research the concepts of Ismet Ozel's Society, Nation and Homeland in the context of Globalization and Nation-State has been discussed. The research consists of three chapters. In the first chapter bases on the factors which reveals historical adventure of Nation-State will be discussed. Like the discussion of the emergence and the progress of Nation-State, the relation of modernization with Nation-State, the philosophical background of Nation-State on the relation between enlightenment and Nation-State, the appearance of capitalism and Nation-State relation, Nation-State and nationalism relation, the relation between Nation-State and sub-identities, Nation-State and globalization relation have been planned. In the second chapter of research, the concept of globalization will be focused on. In this chapter, the detailed study of the subjects like the main factors which reveal the globalization, the relation of globalization and capitalism, the effect of modernization progress on the globalization, the economic, cultural and political dimensions of globalization, globalization and imperialism, globalization and world system, the effect of globalization movements on the structure of Nation-State have been planned. Last chapter has been planned for the opinions of Ismet Ozel. The detailed information about changing processes of Ismet Ozel's life and though adventure will be considered. Environmental stream of thought, journal groups which effect the opinions of Ismet Özel will be analysed historically. In this context three periods from the beginning of 1960 when Ismet Özel was interested in socialist thought, towards 1970 years his turn to Islamic thought, and in the years of 2000 nationalist thought chosen by him as a focus spot will be analysed with details. Political and mental streams which have importance on the thought of Ismet Ozel are being thought as a subtitle of chapter three. After these general thoughts, we will emphasize on the three basic concepts which are at the centre of his thought system and we have highlighted as basic of our study. Respectively these concepts are Society, Nation and Homeland. Nearly sixty books of Ismet Ozel will be read in detail and the place of these concepts on his thought system will be analysed. In one respect this research will be the archaeological observation of Ismet Ozel's texts in terms of these concepts. In consequence of this research the projection of these Ismet Ozel's basic concepts – Society, Nation, Homeland - on Nation-State and globalization will be tried to reveal.