Alaın de Botton ve modernizm eleştirisi
Alain de Botton and criticism of modernism
  1. Tez No: 369290
  2. Yazar: ERŞAN AĞBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESTER RUBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Alain De Botton, Modernizm, Aydınlanma Düşüncesi, Meritokrasi, Statü Endişesi, Alain De Botton, Modernism, Enlightenment Thought, Meritocracy, Status Anxiety
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Alain De Botton, modernizm tarafından kurgulanan günümüz dünyasını anlamaya çalışan bir düşünürdür. İnsanların modern dünya içindeki sorunlarına dikkat çekmektedir. Sorunları tespit ettikten sonra çözümler önermektedir. Bu çözümlerin kaynağı ise filozoflar, sanatçılar ve bu gibi bilge insanların eserleridir. Modern dünyanın sorunlarına, geleneksel çözümler üretmesi dikkat çekici yönüdür. Batı tarzı felsefe eğitiminden geçmiş olan Alain De Botton, gerektiğinde Doğu menşeli yaklaşımlardan istifade etmektedir. Özellikle inanç sistemleri ile ilgili konularda kadim eserlere vurgu yapmaktadır. İnsanların, modern dünyanın içinde yer alabilmeleri için karşı karşıya kaldıkları durumu“statü endişesi”olarak adlandırmaktadır. Alain De Botton'a göre, insanların bu kaygı durumu, toplum tarafından acımasızca körüklenmektedir. İnsanlar, sosyal hayat içindeki değerlerini, elde ettikleri statü ile ortaya koymak zorunda kalmaktadırlar. Bu durum, modernizm anlayışı çerçevesinde, on sekizinci yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir. Aydınlanma Düşüncesi'nin ön plana çıkardığı“akıl”, yaşanması daha kolay olan bir dünya arzulamaktaydı. Lakin kendisi için serpilme imkânı bulan kapitalizm, modernizm anlayışına, Aydınlanma Düşüncesi'nin akıl anlayışı ile eklemlenmiştir. Bu durum günümüzdeki modern dünyayı ortaya çıkarmaktadır. Alain De Botton ortaya çıkan bu modern dünyanın, meritokrasi ile beslendiğini düşünmektedir. Çalışmamızın çerçevesini Alain De Botton'un eserleri belirlemiştir. Çalışmamızda, modernizm anlayışına yönelik eleştirilerin, çözüm odaklı olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Alain De Botton tarafından ortaya konulan geleneksel yöntemlerin anlaşılabilmesine özen gösterilmiştir. Çalışmamızın en önemli bulgularından biri, statü endişesinin insan hayatını şekillendirmesidir. Sonuçta, insanların modern dünyanın üstesinden gelebilecek yöntemleri, asırlar önce kullandığı hatırlatılmaktadır. Alain De Botton'un düşüncesi, bu yöntemleri günümüze taşıyarak, günümüz dünyasının sorunları için çözümler bulmamızı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Alain De Botton is a thinker who tries to understand edited by modernism today's world. He wants attention to the problems of the people in the modern world. After identifying the problem suggests solutions. This source of the solutions is philosophers, artists, and these are the studies of wise people. His remarkable feature is traditional solutions for the troubles of modern world. Alain De Botton has Western style philosophy of education but he uses the East origin approach. In particular, issues related to belief systems put the emphasis on ancient artifacts. A person to take part in the modern world faced state“status anxiety”is called. According to Alain De Botton, the person of this state of anxiety is rushed up by society mercilessly. People in the values of social life, they have achieved status are forced to put up with. This situation has been the eighteenth century to the present within the framework of modernism. Reason is brought to the fore by Enlightenment Thought for a world that was desire to live more easily. However, capitalism finds itself the opportunity to flourish and it has been articulated by the understanding of the reason of Enlightenment Thought to conception of modernism. This situation reveals today's modern world. Alain De Botton thinks this modern world is supported by meritocracy. The framework of our study was to determine the books of Alain De Botton. In our study, the understanding of criticism of modernism was investigated as a solution-oriented. The traditional methods are revealed by Alain De Botton and we pay attention to the understanding of this method. One of the most important results of our study, the life of human is shaped by status anxiety. In conclusion, we are trying to remind, people had methods to overcome the modern world centuries ago. These methods are moved to the present day by the thought of Alain De Botton and his ideas provide to finding solutions for the problems of today's world.