Modern Dönemde siyasetin demokrasi ve hukuk ile ilişkisi
Relation of politics with democracy and law in the Modern Age
  1. Tez No: 369281
  2. Yazar: ENGİN ABAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ERÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Egemenlik, Hukuk, Parlamenterizm, Siyasal Alan, Modernizm, Liberalizm, Hans Kelsen, Carl Schmitt, Kurucu İktidar, Anayasa, Baruch Spinoza, Karl Marx, Hukuki Pozitivizm, Doğal Hukuk Geleneği, Sovereignty, Law, Parliamentarism, Political Sphere, Modernism, Liberalism, Hans Kelsen, Carl Schmitt, ConstituentPower, Constitution, Baruch Spinoza, Karl Marx, JuridicalPositivism, Tradition of Natural Law
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı, modern dönemde siyasal alanın oluşumunda rol oynayan egemenlik kavramını ve bu bağlamda gelişen siyasal düşünceleri incelemektir. Modern anlamıyla siyaset ahlaki ve dinsel yargılardan ayrılma eğilimi göstermiştir. Bu durum ise siyasal olanı somut, içkin (immanence), güç ilişkileri temelinde ele almayı gerektirmiştir. Çalışmamızda egemenlik kavramının modern siyasal alanın oluşumunda etkin bir biçimde varolduğu gösterilirken, tarihsel gelişmenin maddi koşullarına da değinilmeye gayret edilmiştir. Zira egemenlik kavramı hem kavramsal gelişimi hem de bu gelişime denk düşen tarihsel olgular yoluyla modern siyasal alanın betimlediği kadar siyasal birliği ve toplumsal düzeni de belirlemektedir. Bu noktada, elinizdeki çalışma, egemenlik kavramının seyrini izlerken parlamenter demokrasi modelini ve modern hukuk düşüncesini tartışmaktadır. Bodin, Hobbes, Locke, Rousseau gibi düşünürlerce geliştirilen egemenlik teorileri modern demokrasi ve hukuk anlayışlarını derinden etkilemiştir. Bu nedenle çalışmamızda, özellikle hukuksal düşünme biçimiyle ilişkisi içinde hukuk anlayışlarına odaklanılmıştır. Zira hukuk, modern toplumlarda dinsel ve ahlaki yargıların zayıflamasıyla birlikte baskın bir alan olmuştur. Hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi sorgusuzca kabul edilen kavram ve düşüncelerin temeline inilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda sürekli egemenlik kavramı ile parlamenter demokrasi ve modern hukuk anlayışının çakışma noktaları takip edilmiştir. Fransız Devrimi'yle kurucu iktidar, anayasalcılık, temsili demokrasi, hukuk gibi yeni gelişmeler egemenlik kavramının bir kere daha merkezi bir konuma yerleşmesine yol açmıştır. Özellikle egemenlik ile halk iradesinin özdeşleşmesi ve Locke'tan beri tartışılan hukuk ile egemenlik ilişkileri kamu hukuku alanındaki incelemelerle yeni bir ivme yakalamıştır. Çalışmamız, bu noktada, modern siyasal alanın anayasal düşüncelerle ve parlamenter rejimler yoluyla daraldığını iddia etmektedir. İncelememiz, yaşadığımız sürecin bu tarihsellik içinden geliştiğini iddia etmekte ve egemenlik, hukuksal düşünme biçimi gibi bu sürecin belirleyici kavramlarına eleştirel bir şekilde yaklaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is examining concept of sovereignty playing a role in the formation of the modern political sphere and political thoughts developing in this context. In its modern sense, politics shows a tendency to separate off from moral and religious judgments. Therefore, the political one required to be dealt based upon concrete and immanent power relations. In this study, while displaying active role of concept of sovereignty in the formation of the modern political sphere, substantial conditions of historical development is also dealt. Likewise sovereignty determines political unity and social order as much as modern political sphere by means of both its conceptual development and historical facts corresponding this development. At this point, this study discusses model of parliamentary democracy and modern thought of law on the track of course of sovereignty. Sovereignty theories developed by the philosophers like Bodin, Hobbes, Locke, Rousseau influenced conceptions of modern democracy and law deeply. Hence, in this study, most particularly juridical conceptions focused in its relation to way of juridical thinking. Likewise, law has been a dominant area in the modern societies in conjunction with decline of religious and moral judgments. Acquiesced ideas like superiority of law, human rights strived at getting to the bottom. In this context, intersection points of concept of sovereignty with parliamentary democracy and modern juridical conception are tracked consistently. As from French Revolution, new developments like constituent power, constitutionalism, representative democracy, law led concept of sovereignty to settle in a more central position one more. Especially the identification of sovereignty and popular will and debates of relation between law and sovereignty continuing since Locke gained speed as a result of studies on publiclaw. Ourstudy, herein asserts that modern political sphere have narrowed due to constitutional ideas and parliamentary regimes. Our probe asserts that the period today we lived through grew up in this historicity and approaches dioristic concepts of this period like sovereignty and juridical thinking, in a critical way.