Kurtuluş Yolları dergisinin I-II-III. sayılarının transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and assessment of the I.II.III. volumes of the ays of Indpendent Magazin
- Tez No: 369292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL BAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Eğitim, Medreseler, Milli Dilek, Mehmet ġeref, KurtuluĢ Yolları, Ottoman Empire, education, the Medreses, national wishes, Mehmet ġeref, The Kurtulus Yolları
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmaya konu olan Kurtuluş Yolları dergisi, sahibi ve kurucusu olan Mehmed Şeref Bey tarafından ilk sayısı R. 3 Mart 1329/M.16 Mayıs 1913 yılında yayınlanmış olup, toplamda üç sayıdan ibarettir. Eserde özellikle ülkenin eğitim, sosyal ve ekonomik durumuyla, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda rol oynayan şahıslar hakkında da bilgi verilmiştir. Dergi eğitimin Türk Milleti'nin gelişiminde ne kadar önemli bir husus olduğu konusuna odaklanmıştır. Devşirme kökenli devlet adamlarının devlet yönetiminde yer almasıyla birlikte devlet kademesinde görülen aksaklıkların neler olduğunu, nasihatvari bir dille anlatmaktadır. Ayrıca dergiye göre devleti içine düştüğü zor durumdan kurtarmanın yolu eğitimdir ve Osmanlı Devleti geçmişte bu işe önem vermeyerek ehil olmayan kişilere vermiştir. Bu durum devletin sonunu getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The first edition of this piece has been published in 16 May 1913/R. 3 March 1329. It has published onlay 3 volume. The owner and founder of the magazine is Mehmet Şeref Bey. Especially, information is provided about educational, social and economik condition of the country and also about the persons, who played a role in the establishment of the Ottoman Empire. The Journal has focused on the education how important issue for improvement of Turkish Nation. The journal has understood what the problem in the state administration is with located in the state of Ingathering originated dignitaries. Furthermore, according to the journal, the way to remove the state is education which has fallen from a difficult situation and also The Ottoman Empire has given this work to non-specialist in the past without an important. This condition has brought about the end of the empire.