Türkiye'de kentleşme politikaları ve konut talebini etkileyen faktörler: SVEC analizi
The urbanization policies and factors effecting the housing demand in Turkey: A SVEC analysis
- Tez No: 369310
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN BEKMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Konut Piyasası, Konut Talebi, Kentleşme, SVEC Analizi, Türkiye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Konut sadece bir mal değil aynı zamanda yatırım aracı olarak da kullanılmaktadır. Bu karakteristik özelliğinden dolayı konut sektörü ekonomide önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca konut tüketim harcamaları ve toplam refahın da önemli bir göstergesi olarak nitelendirilmektedir. Konut ve barınma maliyeti, hane içi harcamaların büyük bir bölümünü oluşturur. Bununla birlikte konutun salt bir ekonomik araç değil sosyo-kültürel politika uygulamalarında da yönlendirici bir araç olması kent ve kentleşme kavramları da kalkınmanın odağına yerleştirmektedir. Türkiye'de 1986 ve 2010 yılları arası konut ve kent ekonomisi politikaları incelendiğinde, yüksek enflasyon, Güney Doğu Asya Ekonomik krizi, Marmara depremi ve 2001 ve 2008 krizleri dolayısıyla sektörde büyük oranda dalgalanmalar meydana geldiği görülmektedir. Bununla birlikte planlı kalkınma dönemi de dâhil olmak üzere kent ve kentleşme ile ilgili etkin bir politikadan bahsedilememektedir. Çalışmada, konut talebi ile konut talebinin makroekonomik belirleyicileri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Çeyrek veriler kullanılarak oluşturulan model 1998 ve 2013 yılları arasını kapsamaktadır. Konut talebi belirleyicisi olarak“Yapı Kullanım Belgeleri”belirlenmiştir. Gayrisafi Yurt İçi Hâsıla, Enflasyon Oranı, Konut Kredisi Faiz Oranı, Para Arzı ve Borsa Endeksi bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Veriler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) alınmıştır. Belirtilen değişkenler kullanılarak, model Johansen Eşbütünleşme Analizi ve Yapısal Hata Düzeltme Modeli ile sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
Unlike many other markets, housing is not only a good asset, but also an investment asset. Because of this characteristic, housing market constitutes a significance in general economy. It is also important indicator of consumer spending and total welfare. Housing and sheltering cost is an essential part of household expenditure. On the other hand, Income distribution, socio-economic justice and regional disparities imply that housing market is an important concept for social and cultural transformation. When housing market in Turkey is examined between 1986 and 2010, significant number of volatilities occurred because of high inflation, the South East Asian economic crisis, the Marmara Earthquake, 2001 and 2008 crisis. In this study, the dynamic relationship between the housing demand and macroeconomic variables determining the housing demand in Turkey has been analyzed. The model has been estimated using quarterly data from 1998.1 to 2013.4. Building Permits has been considered as housing demand. The other variables used for determining the housing demand are Inflation Rate, Interest Rate, Gross Domestic Product and Stock Market Index.The data used in this study were obtained from Turkish Central Bank (TCMB) and Turkish Statistical Institude (TUIK). By using the variables above, short term relationship among the series has been analyzed with Johansen CointegrationTest and Granger Causality Test in the first stage of the study. In the second stage of the study, long term relationship has been analyzed with Structural Vector Error Correction Model (SVEC) with impulse response and Variance Decomposition.