Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya etkisi, ipekyolu kalkınma ajansı örneği
Impact of development agencies on the regional development, the case of The Silkroad Development Agency
  1. Tez No: 369311
  2. Yazar: AHMET PAKSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Politikalar, Bölgesel Planlama, Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı(İKA), Development, Regional Development, Regional Policies, Regional Planning, Development Agency, Silkroad Development Agency(SDA)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bölgeler arası gelişmişlik farkı ülkelere göre değişik düzeylerde var olan ortak bir durumdur. Ülkelerin çoğu kalkınmada tam olarak dengeli bir yapıyı sağlayamamış ve bölgesel dengesizlikler ile baş etmek zorunda kalmıştır. Bu bölgesel dengesizlikleri yok etmek ve sürdürülebilir bir kalkınma için zamanla değişik model arayışlarına girilmiştir. Bu arayışların sonucunda bölgesel kalkınmayı sağlamak için kullanılmaya başlanan araçlardan biri de kalkınma ajanslarıdır. Bu çalışmada kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya etkisi incelenmiştir. Dünyadaki bölgesel politikaların ve bölgesel kalkınma ajanslarının incelenmesinin akabinde, Türkiye'deki politikalar ve ajanslar incelenmiştir. İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın çalışmaları ve desteklerinden yola çıkarak ajansların bölgesel kalkınmaya etkileri İKA özelinde irdelenmiştir. Sonuç olarak kalkınma ajanslarının bölgenin kalkınması adına yadsınamaz faydaları olan bir yapı olduğu, ülkemizde henüz yeni olan bu yapının eksiklikleri bulunduğu, eksikliklerinin tamamlanması ve yapılacak bazı değişiklikler ile ajansların bölge kalkınmasına etkilerinin artacağı, bu konuda da ajansların etkileri üzerine yapılan çalışmaların önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inter-regional disparities is a common situation that exist in different levels according to the country. Most of the countries was unable to provide a balanced structure fully in development and has been forced to deal with regional disparities. To eliminate these regional disparities and to accomplish sustainable development, various models have been searched. As a result of these searches, development agencies is one of the tools that used to ensure regional development. In this study we examined the impact of development agencies on the regional development. After examination of regional policy and regional development agencies in the world, policies and agencies in Turkey were investigated. With the data about Silk-Road Development Agency's activities and grants, the effects of the regional development agencies to the regional development were investigated. As a result of this work, we decided that development agencies have undeniable benefits to the development of the region. They are also new institutions. After elimination of some defaults and with making some changes in their structures, the effect of agencies will increase. In this context, we decided that studies about the impact of the agencies are very important.