Dini istismar faaliyetlerinin ideolojik temelleri: Radikal kimlik inşasında cihat kavramının incelenmesi
Ideological basic of religional abused terror organizations: Analyzing of the term 'jihad' in building of radical identity
  1. Tez No: 369323
  2. Yazar: İLYAS TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dini İstismar Eden Terör Örgütleri, Cihat, Darül harp, Religional Abused Terror Organizations, Jihad, Darül Harp
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Din insanlık tarihi boyunca insanı etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Dini duyguların etkisiyle savaşlar yapılmış, düzenler değişmiş, insanların hayatı birçok kez değişmiştir. Günümüz itibariyle din insanları her alanda etkilemeye devam etmektedir. Dinin insanlar üzerindeki etkisinin çok olması kişi, grup ve örgütlerce kullanılarak istismar edilmesini de beraberinde getirmiştir. Bazı terör örgütleri insanların din duygularını istismar ederek şiddet eylemlerine dayanak yapması kamuoyu tarafından bilinen gerçeklerdendir. Hangisinin olduğu önemsenmeksizin bütün dinlerde istismar olabilmektedir. İslam dininde de bazı kavramların istismar edilebildiği bilinmektedir. Bu noktada dini istismar eden terör örgütlerince bilinçli ya da bilinçsiz olarak yanlış yorumlanarak şiddet eylemlerinde kullanılmasının incelenmesi, ortaya koyulması, bu eylemlerin önlenmesi, ideolojik olarak mücadele edilmesi ve dünya kamuoyu nezdinde yapılan ve yapılabilecek olan toptan olumsuz yargılamaları engellemede önem arz etmektedir. Yapılan çalışmada 'cihat' kavramının Dini İstismar Eden Terör Örgütlerince istismar edildiği incelemeler sonucunda anlaşılmıştır. İnceleme kapsamında literatür taraması yapılmış, ilgili grupların kaynakları analiz edilmiş ve elde edilen bilgiler konuya hakim uzman diyanet ve güvenlik personeli ile yapılan mülakatlarda elde edilen veriler ile birlikte değerlendirilerek sonuçlar ortaya koyulmuştur. Sonuç olarak 'cihat' kavramı özelinde dini argümanların terör örgütlerince asıl anlam ve amacından uzaklaştırılarak terör faaliyetlerine dayanak yapmak suretiyle istismar edildiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religion has been one of the most important factors that affects mankind throughout the history. Wars broke out, orders altered and people's life changed many times due to religious senses. Still it goes on getting people under the infleunce in every field. The influence of religion on human brought with its exploitation too. That some terror organizations formed a basis on violence acts by exploiting religious senses has been one of the facts known by public opinion. Whatever religion it is, religious exploitation might be seen in every religion.It is known that some concepts are also misused in Islam. Herein; the analysis of the usage of religion in violence acts by terror groups which exploit religion misinterpreting some religious terms deliberately or indeliberately, the manifestation of this analysis, the prevention of this kind of acts and ideological campaign are important for preventing all negative judgements which're made and might be made in the future in world public opinion. In this work, it is noticed that the term 'jihad' is abused by Religional Abused Terror Organizations as a result of analysises.In the extent of analysis, literature survey has been done, the sources of related groups've been analysed and the acquired information's been evaluated with the data acquired from the interviews with specialist religion personel and security personel and deductions've been put forward in this way.Consequently, ıt's realized that religious arguments, the term jihad in specific have been alienated from real meaning and aim by terror groups and these terms've been abused by basing terror affairs on these terms.