Hashimoto tiroiditi olan hastalarda D vitamini düzeyi, IL-2, IL-4, IL-5, IFN-Ɣ, TNF-α düzeyleri ve D vitamini reseptör gen polimorfizminin araştırılması
Vitamin D levels, IL-2, IL-4, IL-5, IFN-Ɣ and TNF-α levels and vitamin D receptor gene polymorphism in patients with hashimoto's thyroiditis
  1. Tez No: 369749
  2. Yazar: BEDİA GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE FULYA AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, D vitamini, Taq I, Fok I, IL-2, IL-4, TNF-α ve IFN-Ɣ, Hashimoto's Thyroiditis, vitamin D, Taq I, Fok I, IL-2, IL-4, TNF-α ve IFN-Ɣ
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Hashimoto tiroiditi sık görülen otoimmün bir hastalıktır. D vitamini önemli bir immünsistem regülatörüdür. D vitamininin birçok otoimmün hastalığın gelişimini önlediği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. VDR gen polimorfizminin Hashimoto tiroiditi riskini artırdığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Biz bu çalışmada Hashimoto tiroiditi ile 25(OH)D düzeyi, IL-2, IL-4,IL-5, TNF-α ve IFN-Ɣ düzeyleri ve VDR FokI ve Taq I gen polimorfizminin ilişkisini araştırdık Araştırmamıza Pamukkale Üniversitesi Endokrinoloji kliniğine başvuran 50 ötiroidi, 50 subklinik hipotiroidi, 39 aşikar hipotirodili Hashimoto tiroiditi hastasıyla 50 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Biyokimyasal ve hormonal değerlendirmeler yapıldı. DNA izolasyonu için kan örneği alındı ve DNA izolasyonu ve PCR çalışıldı. Elisa kitleri ile inflamatuar marker analizi yapıldı. Hashimoto tiroiditi olan grupta ortalama 25 (OH)D düzeyi 14, 88 ±8,23 ng/ml ve kontrol grubunda ortalama 15,52±1,34 ng/ml tespit edildi. Gruplar arasında D vitamini düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi(p=0.977). Hashimoto tiroiditinde IL-2, IL-4, TNF-α ve IFN-Ɣ düzeyleri anlamlı olarak yüksek tespit edilirken IL-5 düzeyinde gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. VDR Fok I genotip dağılımında Hashimoto tiroiditli grupla kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark izlenmedi, Taq I genotip dağılımında anlamlı farklılık tespit edildi. Hashimoto tiroiditi olan hastalarda sağlıklı kontrollere göre D vitamini düzeyleri açısından farklılık yoktur. Hashimoto tiroiditli hastalarda IL-2, IL-4, TNF-α ve IFN-Ɣ düzeyleri sağlıklı popülasyona göre yüksektir. VDR Taq I gen polimorfizmiyle Hashimoto tiroiditi arasında ilişki mevcuttur. Bu konuda daha büyük hasta gruplarıyla yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hashimoto's thyroiditis is a common autoimmune disease. Vitamin D is an important regulator of immune system. It has been shown in several studies that vitamin D prevents the development of lots of autoimmune diseases. There are some studies that prove VDR gene polymorphism increases the risk of Hashimoto's thyroiditis. In this study, we investigated the association between Hashimoto's thyroiditis and level of 25(OH)D, IL-2, IL-4,IL-5, TNF-α ve IFN-Ɣ and VDR Fok I and Taq I gene polymorphism. We investigate 50 euthyroid, 50 subclinical hipothyroid, 39 overt hypothyroid patients and 50 healthy control that were collected from Endocrinology Clinic of Pamukkale University. We evaluated biochemical and hormonal parameters. Blood samples were collected for DNA isolation and PCR was studied. Inflammatory marker analysis was performed with Elisa kits. Mean 25 (OH)D levels were 14, 88 ±8,23 ng/ml in Hashimoto's thyroiditis and 15,52±1,34 ng/ml in healthy controls. There were no statically significant differences between the groups in terms of vitamin D levels (p=0,977). Although IL-2, IL-4, TNF-α and IFN-Ɣ were significantly high in Hashimoto's thyroiditis patients, there were no significant differences between the groups at IL-5 levels. There were significant differences between the groups about the genotype of Taq I but no differences about Fok I genotype. There are no differences in terms of vitamin D levels between Hashimoto's thyroiditis and healthy controls. IL-2, IL-4, TNF-α and IFN-Ɣ levels are higher in Hashimoto's thyroiditis patients compared with healthy population. There is relationship between VDR Taq I gene polymorphism and Hashimoto's thyroiditis. Further studies with larger patients groups are required about this subject.