Teknoloji ve beden bağlamında sanatta yeni ifade biçimleri
New forms of expressions in art in terms of technology and body
- Tez No: 370179
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA CANAN BAYER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Beden, Teknoloji, Dijital Teknoloji, Gözetim, İletişim, Art, Body, Technology, Digital Technology, Surveillance, Communication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sürekli gelişen teknolojiler ve özellikle dijital teknolojiler, insan yaşamın ve bedenin ayrılmaz bir parçası, kişisel dijital yardımcılara dönüşmüştür. Bu durumun, teknoloji ve beden ilişkisi üzerinden sanatı nasıl etkilemiş olabileceği araştırılmış, teknolojinin dilinin yarattığı sonuçlara ulaşmak amaçlanmış, teknoloji ve beden etkileşiminde tanımlanan sanat yapıtının, kapsamına yönelik dönüşümler irdelenmiştir. Sanata yansıyan teknolojik gelişim süreçlerinin incelendiği tezin, 1. bölümünde sanayi devrimiyle odak noktası durumuna gelen makinelerin ve devrimin toplumsal yaşamdaki etkileri, sanat alanında ortaya çıkan tepkiler ve sanat çalışmaları incelenmiştir. Sanayi Devrimi sonrası, sanatın teknolojiyi keşfini ve süreçlerini konu alan 2. bölümde ise, teknoloji ve sanat etkileşiminin belirleyici özellikleri olan; makinelere övgüler yağdıran Fütürizm, endüstriyel değerler dünyasında, yeni bir dünyanın inşası için sanatçıların mühendisler gibi rol alması gerektiği bilincine odaklanan Konstrüktivizm, hareketi yapıta dâhil eden Kinetik sanat çalışmaları ve etkileşim içerisinde oldukları dönemin sanat hareketleri ve 20. yüzyılın ortalarında, yaşamda bilgisayarlarında etkili olmaya başlamasıyla, sanatçı ve mühendislerin ortaklığına dayanan projeler ve sergiler, ayrıca dijital teknolojiyle ortaya çıkan yeni gerçeklik ve araçlarının ve bunların toplumsal etkileri incelenmiştir. Teknoloji ile yoğun etkileşim içerisindeki insan ve teknolojik araçlar ile beden etkileşimli yapıtların, incelendiği 3. bölümde ise, teknolojik araçların gelişmesiyle gizli 'Gözetim' yapısı üzerinden oluşturulan bireylerin denetimi, 'Posthuman' kavramı incelenmiş, yapay zekâ alanında yapılan çalışmalar ve sanal karakterler üzerinden, teknoloji ile iç içe geçen insan yaşamında, sanat yapıtına yansımaları beden bağlamında incelenmiştir. Teknolojik araçlar vasıtasıyla, insan ve makine ilişkisinde fiziksel ve sanal etkileşim yaratarak, sanat yapıtı ve izleyici/katılımcı arasında bir ara yüz oluşturan beden üzerinden teknoloji ve beden etkileşimli çalışmalar tanımlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ever-growing technologies, especially digital technologies, have become an indispensable part of human life and personal digital assistants. How this may have affected art has been studied through the relationship between technology and body; results caused by the language of technology have been intended to be reached; and transformations regarding the extent of the work of art defined in the technologybody interaction have been extensively researched. In the first chapter of this thesis in which technological development processes that influence art are analysed, the effects of the Industrial Revolution and machines that have come to a halt due to the Industrial Revolution on communal living; reactions in art and works of art are scrutinized. In the second chapter that dwells upon the art's post-industrial discovery of technology and its processes, Futurism which is the feature of the technology-art interaction and boasts about machines; Constructivism which focuses on the awareness that artists should take part, like engineers, in the construction of a new world in a world of industrial values; works of kinetic art that incorporate a movement into a work and the art movements of the era with which they interact and projects and exhibitions based on the partnership of artists and engineers that emerged as computers started to come into play; also new realities and devices that emerged with technology and their communal effects are put under scrutiny. In the third chapter which involves mankind that is in an intensive interactive relation with technology, technological devices and works with body interaction, the surveillance of individuals through the secret 'Surveillance' structure as a result of technological development, the concept of 'Posthuman', studies carried out in the field of artificial intelligence and their reflections in works of art over virtual characters in human life intertwined with technology are researched within the context of body. Studies that interact with technology and body are analysed on the basis of the body that forms an interface between the work of art and the viewer/participant by creating a physical and virtual interaction in the human-machine relationship with technological devices.